Nevyhnutelná záležitost, chcete-li si dopřát slepičí masíčko, nebo je-li slípka nemocná.
S usmrcováním slepic se dříve nebo později setká každý chovatel. Tento fakt musíte brát jako přirozenou záležitost koloběhu života slípky. Samozřejmě existuje stále více chovatelů, co udržuje slepičí holky jako svoje miláčky. Pro ně je nemyslitelné zakroutit slepici krkem, aby jim později skončila na talíři. Ale co když slepice nebo kuřice vážně onemocní a není pro ni cesta k uzdravení?
Kdy přistoupit k usmrcení slepice
Samozřejmě, že vše má svůj čas. Kdy je tedy nutné poslat slepičku do takříkajíc "slepičího nebe"?
- Bez pochyby, chcete-li si užít slepičího vývaru nebo kuřecí pečínky.
- Slípka už nemá dobrou kvalitu života z důvodu svého stáří.
- Když je slípka nemocná - přetrvávající průjem, nemožnost pohybovat se...
Každá z nich jednou skončí ve slepičím nebíčku.
Máte strach?
Sice chápeme, že ne všem lidem dělá pohled na krev dobře, nicméně vaše slepice rozhodně nikdy nenechávejte trápit jen z důvodu, že se necítíte na to ji odeslat do slepičího nebe. Zodpovězte si několik otázek, které vám napoví, jak je stav slípky vážný. Odpovídáte-li rezolutní tónem ano, pak není o čem diskutovat. Slepičce bude lépe na druhé straně břehu.
- Delší dobu není schopná jíst a pít?
- Celé dny spí?
- Od pohledu vypadá nemocně? Je vypelichaná, špatně se pohybuje.
- Vitálně nevzkvétá?
- Už dlouhou dobu se jí snažíte pomoct, ale nic nepomáhá?
Jak na to?
Postup porážky by měl být co nejrychlejší a zároveň nejšetrnější, abyste slepici zbytečně nestresovaly a netrápily. Zároveň si akt usmrcení netraumatizujte. Necítíte-li se na to, ponechte úkon někomu sebejistějšímu. Vyberte si metodu, u které se budete cítit pevní v kramflecích.
- Zlomení krku. Tato metoda slouží spíše zkušenějším a obratnějším rukám. Spočívá v tom, že uchopíte slepici pod zobákem. Přičemž palec jí položíte zezadu na páteř krku a rychlým pohybem hlavu zvrátíte přes palec dozadu. Tento způsob je efektivní a pro slepici bezbolestný.
- Useknutí hlavy. Asi nejstarší způsob zabíjení slepic. U drobnochovatelů stále hojně využívaný. Má-li vám maso ze slípky skončit na talíři, mnoho chovatelů ho nedoporučuje, protože svalová hmota rychlým usmrcení zažije šok a maso není tak kvalitní. Proto se při této metodě doporučuje nejdříve omráčit a až poté ji useknout hlavu.
- Veterinář. Když dospěje čas na věčný odchod i pro vaší nejoblíbenější slípku a vy nemáte to srdce sprovodit ji ze světa sami, navštivte veterináře. Vše závisí na vaší ochotě obědovat finanční náklady a obětovat čas. Veterinář dopřeje slípce bezbolestnou eutanazii a důstojný odchod.
A jak jste na tom vy? Necháváte své holky dožít nebo si dopřáváte chutnou slepici na paprice.
Bubnová škubačka 65 cm
Skladem
Elektrická bubnová škubačka o průměru 65 cm na škubání větší hrabavé i vodní drůbeže. Vhodná pro…
15 290 Kč
Škubačka drůbeže na vrtačku
Skladem
Škubačka na vrtačku na slepice, kačeny, husy a krůty, 30-40ks drůbeže za hodinu, 24ks škubacích…
1 949 Kč
Spařovací kotel
Skladem
Kotel na spařování drůbeže - na slepice, husy, kachny a křepelky, objem 49 l, průměr bubnu 40 cm,…
11 979 Kč