Šrotovníky na obilí aneb namelte si sami

Víte, k čemu takový šrotovník slouží, jak funguje a co díky němu v chovu drůbeže můžete získat?
Mlýnek na obilí, šroťák, mlýnek na šrot nebo šrotováček, to všechno označuje šrotovník, tedy elektrický mlýnek na obilí a další plodiny. Vložená surovina je ve šrotovníku drcen pomocí úderů kladiv a nárazy o jeho vnitřní stěny s vysokou rychlostí. Výkon každého šrotovníku je udávám podle hrubosti použitého síta. Po namletí spadne surovina automaticky do barelu, kde může být také posléze i uchována.
Výhody šrotovníku:
Šrotovník vám tak umožní namlít si pro drůbež své vlastní krmivo. Šrotovník je vhodný především do malochovu drůbeže, kde je výborným pomocníkem zvláště pokud má chovatel k dispozici vlastní vypěstované suroviny. Rozdrcené obiloviny i jiné suroviny jsou totiž známé tím, že jsou pro drůbež lépe stravitelné a umožňují i lepší mísení jednotlivích druhů obilovin. Šrotovník vám tak zaručeně pomůže vyrobit výživnější krmivo pro vaše slepice než je tomu u komerčně vyrobeného krmiva. Dalšími výhodami jsou:
- Rychlý a snadný přístup k domácí krmné směsi pro drůbež.
- Ideální pro chovateli, kteří si krmivo sami pěstují na svých polích a zahradách.
- Díky barelu lze našrotované krmivo můžete ve šrotovníku přímo také uskladnit.
Šrotovníky dodáváme se třemi síty různé hrubosti.
Jaké suroviny do šrotovníku použít?
Násypka šrotovníku je obvykle ve tvaru trychtýře a o určité kapacitě - 20 litrů, 40 litrů nebo 50 litrů.. Lze to ní umístit tyto plodiny:
- kukuřice.
- Pšenice.
- Oves.
- Žito.
- Hrách.
- Ječmen.
- Fazole.
Do šrotovníku NIKDY nedávejte olejniny. Ucpala by se síta a šrotovník by se tak nadobro zniči!