kurníky
Dárkové poukazy

Čerstvost vajec: co znamená a jak ji otestovat?

Blogujeme Přidáno 26.11.2021

Víte, že vejce snesená vašimi vlastními slepicemi jsou ta nejčerstvější, která vůbec můžete od slepic dostat?  A proč vůbec čerstvost vajec hraje tak důležitou roli mezi chovateli?

Čerstvost vajec: co znamená a jak ji otestovat?

Není nic horšího, než mít v misce připravené těsto na vaši oblíbenou bábovku a po rozklepnutí vajec přímo do mouky zjistit, že vejce byla zkažená. Jak vejce stárne, bílek se ztenčuje, žloutek se stává plošším a membrána žloutku slábne, takže je pravděpodobnější, že praskne. Tyto změny neovlivňují vejce nutričně ani funkčně, ale čerstvost vejce ovlivňuje jeho vzhled. U atraktivních sázených nebo smažených vajec platí, že čím čerstvější jsou, tím lépe si udrží kompaktní oválný tvar s hustým bílkem a žloutkem s vysokým středem, než aby se rozprostřela na pánvi. Na druhou stranu, pokud natvrdo uvaříte vejce stará alespoň týden, bude se vám je loupat snáze než velmi čerstvá vejce.

Jak čerstvost otestovat?

Máte doma plato vajec s datem spotřeby, které již uplynulo nebo máte svá vlastní vejce, ale omylem jste vajíčka zapomněli ve spíži a již nevíte, jak dlouho vám tam leží? S vyhazováním zatím počkejte. I když datum spotřeby říká, že doba použitelnosti vajec již dávno vypršela, někdy zůstávají vejce čerstvá i po tomto datu. Jak tedy čerstvost vajec otestovat?

Není nic lepšího k snídani než čerstvá domácí vajíčka.

  • Vejce vložte do misky s vlažnou vodou.
  • Pokud vejce leží na boku dole, je ještě čerstvé.
  • Jestliže bude vejce stát vzpřímeně na dně, je ještě dobré ho sníst, ale mělo by k tomu dojít velmi brzy nebo by se mělo uvařit natvrdo, nikoliv na hniličku.
  • Pokud vejce vyplave z vody napovrch, má to již za sebou a není tedy dobré k jídlu.

Jak je možné, že je tato metoda přesná? Vaječné skořápky jsou velmi porézní. Postupem času vzduch prochází skořápkou do vejce, a tím jeho trvanlivost zkracuje. Takže čím více vzduchu do skořápky vstupuje, tím více se bude nadnášet, a bude tedy méně čerstvé.

Test uvařených vajec

Čerstvé vejce od kuřice, která se může volně pohybovat dvorku, bude mít krásný, tmavě žlutý nebo oranžový žloutek, který se zvedá od bílku. Bílek bezprostředně vedle žloutku je hustý a hned vedle něj uvidíte další tenčí vrstvu bílku. V nepříliš čerstvém vejci – řekněme více než týden starém – bude žloutek vypadat mnohem plošší, a pokud ho koupíte od slepice chovaného v klecích, všimnete si, že žloutek není tak tmavý. Bílek vypadá od žloutku směrem ven stejně. Pokud usmažíte starší vejce, získáte velmi plochý tvar palačinkového typu a žloutek pravděpodobně docela rychle ztvrdne.

Salmonella je strašákem všech lidí i chovatelů slepic.

Je salmonela způsobena vejcem, které není čerstvé?

Ne. Salmonella je bakterie, kterou přenáší slepice a přenáší se do vajíčka, když se tvoří ve vaječnících. Salmonella Enteritidis, abychom jí dali svůj vědecký název, může přenášet jakékoliv kuře i dospělá nosnice, ale nejčastěji se vyskytuje u slepic z velkých komerčních hejn, která žijí ve stísněných a často nehygienických podmínkách. Od velké epidemie salmonely v 90. letech 20. století jsou proti ní komerční hejna slepic očkována. Ministerstvo zemědělství odhaduje, že v současných hejnech může nést bakterie maximálně asi jedna z deseti tisíc slepic.

Bojíte se salmonely?  Pak dodržujte jednoduché hygienické postupy, jako je mytí rukou po manipulaci se slepicemi, a ujistěte se, že máte čistou podestýlku do snáškových i do kurníku a vše bude v pořádku.

sleva
23%
Mám skladem
Expeduji ihned

NutriMix Nosnice

NutriMix Nosnice

Skladem

Přípravkem NutriMix Nosnice 3 kg zvířatům doplníte všechny potřebné živiny, které podporují zdraví…

sleva
17%
Mám skladem
Expeduji ihned

Doprava
zdarma

Novinka

Plechový domek

Plechový domek "Standard XL"

Skladem

Plechový domek v barvě ořechu je vyroben z kvalitní žárově pozinkované ocelové desky o tloušťce 0…

16 390 Kč
19 800 Kč

Novinky a akce zasíláme zdarma

Postup jak případně zrušit odběr novinek naleznete v každém zaslaném e-mailu.


Nastavení ochrany soukromí

Přizpůsobujeme se Vám na míru. Abychom v tom byli co možná nejlepší, potřebujeme Váš souhlas k využití jednotlivých cookies a předáním dat třetím stranám. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Souhlasím

Nastavení cookie

Zde máte možnost povolit jednotlivé cookies podle Vašich preferencí.

Souhlasím se všemi Odmítnout vše