Každou drůbež, pokud není zrovna určena do chovu, čeká „den D“ a tedy i její porážka. Zkušený chovatel jistě už někdy kachnu škubal, ale co ten nezkušený? Jak má správně oškubat takovou kachnu?
Než se chovatel rozhodne k samotnému škubání kachny, musí ji nejprve usmrtit. Samotná porážka je u všech druhů drůbeže stejná a má jistá pravidla, která se doporučují dodržovat, neboť chovatelům ušetří spoustu práce i nervů. Takže, kachnu máme zabitou a se škubáním začneme až po jejím vykrvácením. A jak samotné škubání probíhá, bez čeho se neobejde a co s kachním peřím?
Horká voda
Celé škubání si usnadníte tím, když vykrvácenou kachnu zcela ponoříte do horké vody o teplotě 68 °C přibližně na 2 minuty. Při nižší teplotě vody může ponoření trvat i déle, ovšem ani příliš horká voda není pro kachní maso to pravé ořechové. Pokud bude mít voda více stupňů, horní vrstva masa se vám začne uvolňovat spolu s brky, a to přeci nechcete, takže teploměr je namístě. Pozor byste si také měli dát na nehezké hnědé flíčky na těle oškubaného zvířete, proto je dobré po první ponoru do horké vody zkusit, zda se peří uvolňuje samo nebo zda je potřeba vodu přihřát.
Ruční škubání
Kachnu jste úspěšně porazili a nechali vykrvácet? Potom přichází na řadu samotné škubání. Jak ale vůbec začít a musíte škubání provést vždy za použití horké vody?
- Na sucho. Jakoukoliv drůbež můžete pochopitelně škubat rukou na sucho, ale upřímně, je to dosti obtížné a výsledek je kolikrát zdrcující. Pokud se k tomuto kroku odhodláte, pak nejprve odstraňte největší pera z křídel a ocasu, pak na hrudi, pokračujte dále na stehna, hřeb, krk a křídla si nechte až nakonec.
- Na mokro. Metoda s vodu nebo také metoda napařování bude pro vás mnohem jednodušší, rychlejší a výsledek bude stát rozhodně za to. Pamatujte, že u vodní drůbeže je nutné zvíře v nádobě s vodou několikrát za sebou vymáchat, aby se horká voda dostala i přes peří na kůži a způsobila tak požadovaný účinek. A než s touto procedurou začnete, bude nutné si připravit pár základních věcí.
Co si připravit?
Veškeré věci jistě najdete doma ve stodole nebo v kuchyni, přesto, než se samotným škubání začněte je lepší se vždy ujistit, zda vám opravdu nic nechybí. Na oškubání kachny budete potřebovat:
- Nádoba, která bude větší než samotná kachna. Plechová vana nebo plastový kýbl z teplovzdorného materiálu.
- Voda, kterou musíte ohřát na požadovanou teplotu, tedy cca 68 °C.
- Teploměr, kterým změříte stupeň vody.
- Kleště, abyste mohli kachnu jednoduše z vroucí vody vytáhnout ven.
- Dřevěný stůl nebo velké prkénko, abyste měli kachnu kam položit.
- Pinzeta.
- Nádobu na oškubané peří.
Na škubání vykrmené kachny je nutné se připravite alespoň den dopředu.
Nebát se je základ
Máte před sebou své první škubání kachny a bojíte se, jak dopadne? Co když se vám nepovede a vy tak budeme muset zrušit pozvanou návštěvu na nedělní oběd? Základem každé práce, kterou děláte poprvé je, nebát se a obavy nechat stranou. Začněte tím, že:
① Do nádoby s horko vodou ponořte kachnu.
② Asi po dvou minutách kachnu pomocí kleští vytáhněte a zjistěte, zda už peří půjde vytáhnout.
③ Jakmile uvidíte, že peří z břicha a zad samovolně vypadává, vyndejte celou kachnu a položte si ji na podložku nebo prkénko.
④ Nechte kachnu malinko okapat od vody a postupně začněte peří škubat.
⑤ Peří pokládejte do nádoby, ať vám nelítá po celém dvoře.
⑥ Někdy se stane, že na kůži zůstanou malé části peří – jedná se již o nové peří, prostě zárodky, které je také nutné odstranit a k tomu vám pomůže pinzeta.
⑦ Tak, a je hotovo.
Chcete si ušetřit nervy? Pak si kupte škubačku na drůbež.
Škubačky na drůbež
A pokud patříte k těm otrlejším chovatelům a škubání v ruce jste si už užili dosyta, kupte si škubačku na drůbež. Nejefektivnější a cenově dostupná se osvědčuje taková škubačka, která se připevňuji na klasickou vrtačku. Pomocníka, který ušetří spoustu vašeho času a nervů seženete kolem dvou tisíc a jestliže patříte k milovníkům kachních jater nebo paštik, jeho investice se vám vrátí copydup.
A za dobře vykonanou práci by se měla vždy dostavit odměna, takže teď už přejeme jen dobrou chuť.
Škubačka drůbeže na vrtačku 24 ks prstů
Skladem
Škubačka na vrtačku na slepice, kačeny, husy a krůty, 30-40 ks drůbeže za hodinu, 24 ks škubacích…
2 099 Kč
Odkrvovač drůbeže s držákem na zeď 39 x 13,5 x 50 cm
Skladem
Plastový odkrvovač drůbeže pro porážku hus a krůt, držák na zeď, rozměry: horní průměr: 39 cm,…
649 Kč
Plechový kýbl 13 l
Skladem
Plechový kýbl o objemu 13 litrů bude skvělým pomocníkem na každém dvoře nebo zahradě, a to i v…
135 Kč