plechové domky
Slepice

Porážka drůbeže a naše rady nezkušenému

Blogujeme Přidáno 28.05.2018

Po ukončeném výkrmnu nebo snášce většinou nastává čas k porážce. Jak bez chyby zvládnout premiéru?

Porážka drůbeže a naše rady nezkušenému

Zdravíme všechny chovatele, které v brzké době čeká jejich první porážka drůbeže. Máte obavy a stále nevíte, zda se do porážky pustit sami nebo ji raději přenechat zkušenému dědečkovi? Přinášíme pár rad, které se vám jistě budou hodit a porážka tak pro vás bude další příjemnou zkušeností spojenou s chovem slepic, kachen a hus.

Před...

Zvířata, která se rozhodnete porážet, by měla být nakrmena naposledy 24 hodin předem. Ovšem mít možnost se napájet čerstvé vody by jí upřena být neměla. Lačnost zvířat je velmi důležitá, protože později vám to značným způsobem usnadní její kuchání. Co budete potřebovat?

  • Zkušenost.
  • Speciální trychtýř.
  • Silné dřevené poleno.
  • Teploměr.
  • Lavor nebo kýbl.
  • Ostrý nůž.

Samotná porážka

Ta je u všech druhů drůbeže stejná. Jak proces charakterizovat v pár bodech?

Krok číslo 1: Je nutné drůbež předem omráčit, nakazuje to i zákon. V domácích podmínkách vám k tomu postačí krátké, pevné, dřevené polínko o silnějším průměru. Jím potom poráženou drůbež omráčíte tvrdým úderem do hlavy a pak jí okamžitě ostrým nožem prořízneme krk. Musí být přerušeny obě krční tepny, jinak vám zvíře bude krvácet velmi pomalu.

Správné držení drůbeže před porážkou vám ulehčí spoustu práce, nepodceňujte ho.

Krok číslo 2: Pokud plánujete porážet drůbež častěji, určitě vám přijde vhod speciální trychtýř. Po omráčení zvířete vsunete jeho hlavu do otvoru a snadno provedete řez, aniž by nastalo cukání zvířete. Poté necháte zvíře v trychtýři tak dlouho, dokud úplně vykrvácí. Pokud víte, že krev také zpracujete, nechte si ji odkapat do nádoby.
Krok číslo 3: Nyní přichází řada na škubání. Hravě to zvládnete rukou a škubání si usnadníte tím, pokud vykrvácené zvíře ponoříte do horké vody. Teplota vody se odvijí od škubané drůbeže a to:

  • Slepici ponořit na 30 až 45 vteřin do vody o teplotě 56 -60 °C.
  • Brojlera ponoříte také na 30 až 45 vteřin do vody horké 54 -56 °C.
  • Husa potřebuje ponořit na minutu až dvě do vody horké 65 -70 °C.
  • Kachnu ponořte též na minutu nebo dvě do vody o teplotě 62 -68 °C.

Všechny vyjmenované druhy drůbeže můžete samozřejmě škubat na sucho, dáte si s tím ale do těla.

Pomůcky, se kterými půjde samotná porážka jako po másle.

...a po

Po dokonalém očištění drůbeže zvenku je na řadě čistění vnitří, a to kuchání drůbeže. Jak se kuchání provádí si můžete přečíst v následujících bodech:

Proveďte řez od hrudní kosti směrem ke kloace.
Řezem se otevře dutina ústní, ze které opatrně vyjmete vnitřnosti.
Pak vyříznete kloaku, krk také oddělíte od těla a ze shora vytáhnete vole, jícen a hrtan.
Žaludek je nutné také rozříznout, vyčistit a zbavit vnitřní blány.
Takto vykuchané zvíře důkladně omyjte pod proudem studené vody a odstraňte plíce, které najdete uloženy pevně mezi žebry.
Pak už stačí drůbež naporcovat nebo ji můžete zamrazit klidně celou, pokud máte velký pekáč. :-)

Závěrem je potřeba ještě sdělit toto: Při domácích porážkách drůbeže, kterou máte pouze pro svou potřebu, není nutné vyřizovat žádné zvláštní opatření. samozřejmostí je ale dodržování hygieny.

sleva
31%
Mám skladem
Expeduji ihned

Doprava
zdarma

DOPRODEJ

Kurník

Kurník "Kokrháček"

Skladem

Prostorný kurník vyroben z masivního dřeva a s velkým výběhem, který zajistí jak dostatek prostoru…

9 000 Kč
12 999 Kč

sleva
38%
Mám skladem
Expeduji ihned

Novinka

Kurník

Kurník "Pinďa"

Skladem

Nejmenší kurník v nabídce vhodný pro 4 klasické slepice nebo zdrobnělá plemena slepic.

3 290 Kč
5 269 Kč

Mám skladem
Expeduji ihned

Doprava
zdarma

Novinka
Poslední 1 kus

Kurník

Kurník "Roháček"

Skladem

Prostorný rohový kurník s dvěma vchody najednou. Kurník je vyroben z masivního dřeva a s velkým…

8 190 Kč

sleva
17%
Mám skladem
Expeduji ihned

Kurník

Kurník "PuťaPuťa"

Skladem

Tento kurník vyniká svým asymetrickým a nadčasovým vzhledem mezi ostatními kurníky v naší nabídce.…

4 590 Kč
5 499 Kč

sleva
31%
Mám skladem
Expeduji ihned

Doprava
zdarma

Poslední 1 kus

Kurník

Kurník "Start"

Skladem

Dřevěný kurník německé kvality. Kurník je určen pro chovatele slepičího hejna čítající cca 5 kusů…

5 190 Kč
7 469 Kč

Novinky a akce zasíláme zdarma

Postup jak případně zrušit odběr novinek naleznete v každém zaslaném e-mailu.


Přizpůsobujeme se Vám na míru. Abychom v tom byli co možná nejlepší, potřebujeme Váš souhlas k využití jednotlivých cookies a předáním dat třetím stranám. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "OK".

OK

Nastavení cookie

Zde máte možnost povolit jednotlivé cookies podle Vašich preferencí.

Souhlasím se všemi