https://www.slepicar.cz/kurniky/66/
plechové domky

Porážka drůbeže a naše rady nezkušenému

Blogujeme Přidáno 28.05.2018

Po ukončeném výkrmnu nebo snášce většinou nastává čas k porážce. Jak bez chyby zvládnout premiéru?

Porážka drůbeže a naše rady nezkušenému

JSTE U MNE POPRVÉ?

VYUŽIJTE SLEVU 100 KČ NA NÁKUP GRANULÍ PRO PSY A KOČKY

PŘEJDĚTE ZDE A POUŽIJTE KÓD: PRVNINAKUP

Zdravíme všechny chovatele, které v brzké době čeká jejich první porážka drůbeže. Máte obavy a stále nevíte, zda se do porážky pustit sami nebo ji raději přenechat zkušenému dědečkovi? Přinášíme pár rad, které se vám jistě budou hodit a porážka tak pro vás bude další příjemnou zkušeností spojenou s chovem slepic, kachen a hus.

Před...

Zvířata, která se rozhodnete porážet, by měla být nakrmena naposledy 24 hodin předem. Ovšem mít možnost se napájet čerstvé vody by jí upřena být neměla. Lačnost zvířat je velmi důležitá, protože později vám to značným způsobem usnadní její kuchání. Co budete potřebovat?

  • Zkušenost.
  • Speciální trychtýř.
  • Silné dřevené poleno.
  • Teploměr.
  • Lavor nebo kýbl.
  • Ostrý nůž.

Samotná porážka

Ta je u všech druhů drůbeže stejná. Jak proces charakterizovat v pár bodech?

Krok číslo 1: Je nutné drůbež předem omráčit, nakazuje to i zákon. V domácích podmínkách vám k tomu postačí krátké, pevné, dřevené polínko o silnějším průměru. Jím potom poráženou drůbež omráčíte tvrdým úderem do hlavy a pak jí okamžitě ostrým nožem prořízneme krk. Musí být přerušeny obě krční tepny, jinak vám zvíře bude krvácet velmi pomalu.

Správné držení drůbeže před porážkou vám ulehčí spoustu práce, nepodceňujte ho.

Krok číslo 2: Pokud plánujete porážet drůbež častěji, určitě vám přijde vhod speciální trychtýř. Po omráčení zvířete vsunete jeho hlavu do otvoru a snadno provedete řez, aniž by nastalo cukání zvířete. Poté necháte zvíře v trychtýři tak dlouho, dokud úplně vykrvácí. Pokud víte, že krev také zpracujete, nechte si ji odkapat do nádoby.
Krok číslo 3: Nyní přichází řada na škubání. Hravě to zvládnete rukou a škubání si usnadníte tím, pokud vykrvácené zvíře ponoříte do horké vody. Teplota vody se odvijí od škubané drůbeže a to:

  • Slepici ponořit na 30 až 45 vteřin do vody o teplotě 56 -60 °C.
  • Brojlera ponoříte také na 30 až 45 vteřin do vody horké 54 -56 °C.
  • Husa potřebuje ponořit na minutu až dvě do vody horké 65 -70 °C.
  • Kachnu ponořte též na minutu nebo dvě do vody o teplotě 62 -68 °C.

Všechny vyjmenované druhy drůbeže můžete samozřejmě škubat na sucho, dáte si s tím ale do těla.

Pomůcky, se kterými půjde samotná porážka jako po másle.

...a po

Po dokonalém očištění drůbeže zvenku je na řadě čistění vnitří, a to kuchání drůbeže. Jak se kuchání provádí si můžete přečíst v následujících bodech:

Proveďte řez od hrudní kosti směrem ke kloace.
Řezem se otevře dutina ústní, ze které opatrně vyjmete vnitřnosti.
Pak vyříznete kloaku, krk také oddělíte od těla a ze shora vytáhnete vole, jícen a hrtan.
Žaludek je nutné také rozříznout, vyčistit a zbavit vnitřní blány.
Takto vykuchané zvíře důkladně omyjte pod proudem studené vody a odstraňte plíce, které najdete uloženy pevně mezi žebry.
Pak už stačí drůbež naporcovat nebo ji můžete zamrazit klidně celou, pokud máte velký pekáč. :-)

Závěrem je potřeba ještě sdělit toto: Při domácích porážkách drůbeže, kterou máte pouze pro svou potřebu, není nutné vyřizovat žádné zvláštní opatření. samozřejmostí je ale dodržování hygieny.

JSTE U MNE POPRVÉ?

VYUŽIJTE SLEVU 100 KČ NA PRVNÍ NÁKUP

V OBJEDNÁVCE DRŮBEŽE ČI KURNÍKŮ ZADEJTE KÓD: PRVNINAKUP

sleva
48%
Mám skladem
Expeduji ihned

Doprava
zdarma

Poslední 1 kus !

Kurník

Kurník "Kokrháček"

Skladem

Prostorný kurník vyroben z masivního dřeva a s velkým výběhem, který zajistí jak dostatek prostoru…

7 490 Kč
13 950 Kč

registrovaní 7 290 Kč

sleva
15%
Mám skladem
Expeduji ihned

Kurník

Kurník "Start"

Skladem

Dřevěný kurník německé kvality. Kurník je určen pro chovatele slepičího hejna čítající cca 5 kusů…

4 490 Kč
5 190 Kč

registrovaní 4 390 Kč

sleva
12%
Mám skladem
Expeduji ihned

Doprava
zdarma

Kurník

Kurník "M"

Skladem

Krásný prostorný kurník s velkým výběhem pro Vaše slepice. Velice odolný proti povětrnostním vlivům…

5 790 Kč
6 490 Kč

registrovaní 5 690 Kč

sleva
17%
Mám skladem
Expeduji ihned

Novinka

Kurník

Kurník "Pinďa"

Skladem

Nejmenší kurník v nabídce vhodný pro 4 klasické slepice nebo zdrobnělá plemena slepic.

3 900 Kč
4 590 Kč

registrovaní 3 800 Kč

sleva
54%
Mám skladem
Expeduji ihned

Doprava
zdarma

Poslední 1 kus !

Kurník

Kurník "Stánek"

Skladem

Kurník připomínající svým tvarem stánek poskytne vaší drůbeži vše, po čem touží. Velká skříňová…

5 999 Kč
12 599 Kč

registrovaní 5 799 Kč

Novinky a akce zasíláme zdarma

Postup jak případně zrušit odběr novinek naleznete v každém zaslaném e-mailu.