kurníky
Dárkové poukazy

Kuchejte drůbež jako profesionál díky několika krokům

Blogujeme Přidáno 21.08.2017

Vykuchání slepice se stává rychlým procesem, pokud víte jak na to.

Kuchejte drůbež jako profesionál díky několika krokům

Co si připravit?

Na kuchání toho moc nepotřebujete. Nejdůležitějším pomocníkem pro vás bude opravdu dobře naostřený nůž. A nějaká ta utěrka k ruce.

Začněte od hlavy

V prvním kroku chytněte oškubanou slepici za krk a odřízněte hlavu. Pak se přesuňte k nohám slepice. Najděte první kloub a v tom nohu přelomte. Pokud jste vše udělali dobře, bude stačit rychlé říznutí nožem pařát hned oddělíte. Odříznuté pařátky určitě nevyhazujte. Uděláte z nich dobrou polévku.

Vole a krk

  • Než se pustíte do odstranění krku, musíte se vypořádat s voletem. Pokud s ním chcete mít méně starostí, slepici před porážkou den nekrmte. Během této doby se vole vyprázdní.
  • Vole dobře ostraníte i naplněné potravou. Stačí, když lehce naříznete kůži po celé délce krku. Kuře ležící na zádech k sobě otočte krkem a přiložte nůž ke kůži zhruba v polovině krku. Vole se vám tak dobře odhalí. Nyní ho můžete vyjmout. Je docela pevné, ale při neopatrné manipulaci může prasknout.
  • Odstranit krk je velmi jednoduché. Jednou rukou držte krk, druhou odhalte kůži, která ho obepíná. V místě, kde krk přechází v páteř, jemně nařízněte maso kolem krku po celém jeho obvodu. Pak kuře pevně uchopte a krkem několikrát otočte, čímž ho uvolníte od těla.

Ostrý nůž je základ.

Do nitra

  • Položte si kuře tak, abyste dobře viděli biskupa. Těsně nad kloaku přiložte nůž a udělejte jemný horizontální řez. Prořízněte pouze kůži a žlutý podkožní tuk. Při hlubokém řezu hrozí poškození vnitřních orgánů, které by vám mohlo zkomplikovat práci. Pro zvětšení rozříznutého otvoru dále použijte jen ruce.
  • Vnitřnosti nejšetrněji odstraníte rukou. Strčte ji tak hluboko, kam až jen dosáhnete. Obejměte vnitřnosti, opatrně je v dlani vytáhněte ven. Snažte se vytáhnout vše najednou.
  • Největším vnitřním orgánem je žaludek, ten určitě neminete. Další důležitý orgán jsou játra. Vyndané vnitřnosti dobře prohlédněte, abyste se ujistili, že jste nepoškodili žlučový váček, který by vaši slepici znehodnotil svou hořkou chutí.  Uvnitř slepice ještě najdete srdce a plíce. Teď už můžete kruhovým řezem odstranit kloaku.
  • Vyčištěné kuře nyní dobře vypláchněte studenou vodou. Pokud jej nebudete ihned zpracovávat, ponořte jej do ledové vody, aby se vychladilo. Pak jej osušte a skladujte v chladu.

Pokud byste chtěli více inspirace, můžete se podívat na toto velmi návodné video. Upozorňujeme, že je opravdu velmi naturální!

Mám skladem
Expeduji ihned

Novinka

Škubačka drůbeže na vrtačku

Škubačka drůbeže na vrtačku

Skladem

Škubačka na vrtačku na slepice, kačeny, husy a krůty, 30-40ks drůbeže za hodinu, 24ks škubacích…

1 949 Kč

Mám skladem
Expeduji ihned

Doprava
zdarma

Novinka

Spařovací kotel

Spařovací kotel

Skladem

Kotel na spařování drůbeže - na slepice, husy, kachny a křepelky, objem 49 l, průměr bubnu 40 cm,…

Mám skladem
Expeduji ihned

Odkrvovač drůbeže s držákem na zeď

Odkrvovač drůbeže s držákem na zeď

Skladem

Plastový odkrvovač drůbeže pro porážku hus a krůt, držák na zeď, rozměry: horní průměr: 29 cm,…

Novinky a akce zasíláme zdarma

Postup jak případně zrušit odběr novinek naleznete v každém zaslaném e-mailu.


Nastavení ochrany soukromí

Přizpůsobujeme se Vám na míru. Abychom v tom byli co možná nejlepší, potřebujeme Váš souhlas k využití jednotlivých cookies a předáním dat třetím stranám. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Souhlasím

Nastavení cookie

Zde máte možnost povolit jednotlivé cookies podle Vašich preferencí.

Souhlasím se všemi Odmítnout vše