Košík 0 Kč

 

   

 

 



 


Dějiny kura domácího aneb posvátná slepice

Dějiny kura domácího aneb posvátná slepice

Možná se to zdá až nepředstavitelné, ale kur domácí patří už od starověku k nejdůležitějším hospodářským zvířatům. Dnes je tento druh nejpočetnější a nejrozšířenější mezi chovateli po celé zeměkouli.

Kur domácí byl domestikován z kura bankivského v Asii. Stalo se tak pravděpodobně asi ve 4. tis. př. n. l. Některá plemena nesou i geny z kura Sonnetarova. Dlouho se spekulovalo o tom, na jakém území k dosmetikaci kura vůbec došlo. Hodně se hovořilo o Číně nebo o území Thajska. Dnes se v souvislosti domestikací slepice mluví o tzv. Harappské kultuře v údolí Indu, což je dnešní Pákistán.

Kokrhající bůh

Naši předkové nezačali slepice chovat pro maso ani kvůli vajíčkům, ale z důvodu náboženského. Kur domácí se totiž po staletí v mnoha kulturách považován za posvátné zvíře. Dochovaly se dokonce zmínky i o tom, že v Perské říši byl spojován s bohem. I malé dítě ví, kdy kouhout kokrhá nejvíce. Je to vždy s prvním ranním svítáním a podle tehdejších náboženských výkladů bylo právě svítání božím znamením. Světem kolují různé legendy. Například o tom, že na západě Afriky vznikla hluboká údolí tím, že je svými drápy vyryl obrovský kohout.

Slepice jako ranhojička

  • Slepičí vývar. Slepičí vývar je lék. Za to mu patří uznání po celém světe a to hlavně pro svou výraznou chuť a povzbudivé účinky. Už naše babičky říkaly, že polévka je grunt. Zde to platí trojnásob. Všem jistě nejednou v životě pomohl od rýmy, nachlazení, horečky nebo trávicích obtíží právě silný vývar.
  • Kuřecí maso. Maso z kuřat je součástí moha diet, které ostatní maso zakazují. Oproti jiným druhům mas sice vykazuje nižší energetickou hodnotu, ale najdeme v něm vyšší podíl lehce stravitelných bílkovin. Bílá svalovina má vysoké procento bílkovin než ta tmavá, proto je kuřecí maso na bílkoviny nejbohatší.
  • Všežravec. Slepice je tvor všežravý. Udržují své okolí naprosto v čistotě. Vysbírá všechny zbytky, všechen škodlivý hmyz, klíšťata a dokonale zbaví vaši zahradu od slimáků. Na rozdíl od velkých hospodářských zvířat, která se vždy chovala v oddělené části celého hospodářství, měly slepice to největší privilegium. Mohly se pohybovat například přímo na společném dvorku s lidmi.

Fastfood vynalezli otroci

Slepice se pro maso a vejce začaly chovat až mnohem později. Lidé přišly na to, že k jejich chovu není potřeba žádných nákladných zařízeních nebo ohradníků. Rychle a dobře se množí, část potravy si umí zajistit svým hrabáním samy a když některá uhyne nebo ji rozcupuje nebo odnese dravec, není to pro chovatele nenahraditelná ztráta. Díky těmto vlastnostem se slepice zabydlely i v těch nejchudších zemích světa včetně Afriky. Černí otroci zavlečení do USA byli tak vynalézaví, že začali kuřecí maso smažit. To se ujalo natolik, že dnes je do jeden z nejoblíbenějších způsobů jeho zpracování po celém světě.

Zajímavosti z historie

Víme i to, že šlechta chovala slepice a kohouty v parcích jako okrasná zvířata. Kohouti se dříve hlavně chovali pro oblíbenou zábavu - kohoutí zápasy. U nás je tato krvežíznivá podívaná zakázána, ovšem v některých zemích světa tyto soutěže probíhají vesele dál. Existují i svazy odborných chovatelů slepic, kteří mají za úkol zabezpečit plenitbu zvířat, ochranu genofondu a v neposlení řadě i zvyšování úrovně plemen. Pokud potom zvláště hezké slípky a kohouti splňují nadstandard bývají chovateli předváděna na výstavách.

 


Datum zveřejnění: 21.09.2017




Novinky a akce zasíláme zdarma

Postup jak případně zrušit odběr novinek naleznete v každém zaslaném e-mailu.