kurníky
Vitamíny a minerály

Fermentace: co to je a proč se využívá i pro slepice?

Blogujeme Přidáno 07.02.2024

Možná jste u slyšeli o fermentovaných potravinách, ale víte, jak tyto potraviny prospívají vašemu hejnu slepic?

Fermentace: co to je a proč se využívá i pro slepice?

Bakterie jsou důležitou součástí naší ale i zvířecí schopnosti trávit a využívat potraviny. V dnešní době mohou léky, jako jsou antibiotika a dostupnost rychlého občerstvení, snížit počet „dobrých“ bakterií, které naše střeva přirozeně vytvářejí. To znamená, že jídlo se nevstřebává tak dobře, jak by mohlo být, a naše tělo ztrácí živiny, které potřebuje ke zdravému fungování. Čistým výsledkem je, že se stáváme náchylnější k infekcím a nemocem. Fermentace zvyšuje počet bakterií tak, že se jimi naše útroby doslova hemží. I když to nemusí znít moc příjemně, je to přesně to, co potřebujeme nejen my, ale v některých případech právě i vaše slepice.

Co je fermentace?

Určitě jste někdy jedli jogurt nebo sýr, takže jste vlastně zkonzumovali potravinu, která prošla procesem fermentace. Tento proces lze jednoduše vysvětlit tak, že spočívá v namáčení pevných látekpotravin v kapalině, aby se uvolnily přirozeně se vyskytující bakterie, které jsou dobré pro zdraví střev a celkově i pro celou zažívací soustavu v těle. Pravděpodobně jste také už někdy slyšeli o probiotikách, a to je přesně to, co fermentace produkuje. A kromě toho, že probiotika znesnadňují přežití špatných bakterií ve střevě, činí také jídlo stravitelnějším a zvyšují dostupnost bílkovin a také vitamínů K, C a B.

Sušený moučný červ slouží jako zdroj bílkovin především pro slepice.

Přínosy fermentace u slepicím

Jaké konkrétní přínosy mají fermentované potraviny pro vaše slepice? Zde je výčet těch nejčastější.

  • Fermentované potraviny zvyšují počet zdravých bakterií ve střevech, což usnadňuje trávení potravy.
  • Obsah kyseliny mléčné ve fermentovaných potravinách vytváří prostředí, ve kterém škodlivé bakterie nemohou přežít.
  • Zvyšuje se odolnost slepic vůči infekcím a vytváří se tak přirozená bariéra, která je chrání například přes bakteriemi Salmonella a E.Coli.
  • Konkrétně vitamíny a minerály se snadněji vstřebávají. Pro lepší účinek se tedy spotřebuje méně potravy, což znamená, že vaše slepice potřebují jíst méně, aby si udržela stejnou – nebo zlepšenou – úroveň zdraví a kvalitnější vejce.
  • Pravděpodobně nejdůležitější výhodou fermentace je odolnost vůči infekci, kterou fermentované potraviny poskytují. Ve skutečnosti jsou tak účinné v prevenci infekcí, že v komerčním chovu hospodářských zvířat, kde antibiotika nejsou povolena nebo nejsou žádoucí, se fermentované potraviny používají jako samozřejmost, aby byla zvířata, včetně drůbeže, zdravá.

Ušetří fermentace peníze?

Určitě může. Přidáním tekutiny do krmiva se zvětší jeho objem, takže ho slípky budou potřebovat k naplnění žaludku méně. Ale co je důležitější, protože fermentovaná potrava se snadněji a účinněji vstřebává, slepice jich potřebují méně, někteří chovatelé uvádějí až o 20 % méně. A samozřejmě, protože je pevnější než obilí, nedaří se jí slepičkám z krmítek tak lehce vyhodit. Takže i tímto způsobem spotřebujete méně krmiva.

  

Fermentovat můžete pšenice, kukuřici i slunečnici.

Jak fermentovat krmivo pro slepice?

Fermentace není obtížný proces, ale pro úspěšnost musí být splněny určité podmínky. Základem fermentace je vaše obvyklé krmivo pro nosnice, doplněné o jakoukoli z dalších surovin, které máte po ruce. Studie ukázaly, že přidání zeleniny do fermentovaného krmiva má další výhody, včetně posílení imunitního systému. Pamatujte také na výhody bylinek. Přidání některých okvětních lístků měsíčku nebo lichořeřišnice je další způsob, jak přidat živiny bez tuku. Voda, kterou používáte, by měla být filtrovaná nebo pocházet z přírodního pramene. Voda z vodovodu s přidaným chlórem zabije zdravé bakterie a zabrání tomu, aby proces fungoval.

① Dalším krokem je výběr nádoby, kde budete krmivo fermentovat. Nedoporučujeme používat plast, proces fermentace totiž může způsobit vyluhování materiálu do krmiva. Využít můžete skleněné, kameninové nebo plastové bez BPA. Je důležité, aby nádoba měla i víko.

Do nádoby vložte vybrané potraviny a dobře promíchejte. Použijte tolik krmiva, kolik naplní nádobu, ne více než dvě třetiny. Přidejte dostatek nechlorované vody, aby pokryla suché ingredience a dobře promíchejte. Přidejte víko, ale ujistěte se, že je volné. Uvědomte si, že obilí velmi rychle nasákne tekutinou. Ujistěte se, že nádobu pravidelně kontrolujete – alespoň jednou za pár hodin. Nikdy nenechte vodu klesnout pod hladinu krmiva. To musí zůstat ponořené, jinak obilí zplesniví a budete ho muset vyhodit.

Do druhého dne by vaše krmivo mělo začít vesele bublat. Pokračujte v míchání, alespoň 3x denně, a ujistěte se, že voda je stále nad krmivem. Třetí až čtvrtý den by měla být fermentace ukončena – záleží, jak velké teplo v dané dny bylo. Tekutinu z krmiva přeceďte, ale vyhazujte, můžete ji použít jak základ při příští fermentaci. Takto vytvořené krmivo může směřovat do krmítek vašich slepičích svěřenkyň.

A co vy? Také zkusíte pro své holky vyrobit jedno z nejpřirozenějších a výživných krmiv, které můžete svému stádu nabídnout.

Mám skladem
Expeduji ihned

Kukuřičný šrot 25 kg

Kukuřičný šrot 25 kg

Skladem

Samotný kukuřičný šrot bez přidaných příměsí. Baleno v papírovém pytli po 25 kg.

399 Kč

Mám skladem
Expeduji ihned

Novinka

Šrotovník  na obilí

Šrotovník na obilí

Skladem

Velmi kvalitní šrotovník na obilí a další plodiny. Výkon 0,75 kW.

Mám skladem
Expeduji ihned

Pšenice - 10 kg

Pšenice

Skladem

Ekonomické krmivo pro drůbež. Zajistěte zvířeti přísun pitné vody.

Novinky a akce zasíláme zdarma

Postup jak případně zrušit odběr novinek naleznete v každém zaslaném e-mailu.


Nastavení cookies

Přizpůsobujeme se Vám na míru. Abychom v tom byli co možná nejlepší, potřebujeme Váš souhlas k využití jednotlivých cookies a předáním dat třetím stranám. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "OK".

OK

Nastavení cookie

Zde máte možnost povolit jednotlivé cookies podle Vašich preferencí.

Souhlasím se všemi