Bezpečná a doporučovaná zelenina pro slepice
Přidáno na náš blog 10. 10. 2025Slepicím můžete podávat širokou škálu zeleniny. Nevíte si rady, kterou zvolit? Pročtěte si důkladně tento článek. Budete-li se řídit níže uvedeným, tak další zakvokání bude v překladu "Děkujeme Vám!".

Většina zeleniny je pro slepice velmi prospěšná a její pravidelné podávání podporuje jejich zdraví, imunitu i kvalitu vajec. Ale na některé druhy je potřeba si dávat velký pozor! Mohou totiž být extrémně nevhodné (až toxické).
Která zelenina je pro slepice (KV)OK?
Kořenová zelenina je super volba! Nastrouhejte ji (nebo uvařte) a přimíchejte do krmiva. Víte, co mezi "kořenovku" patří? A znáte benefity jednotlivé zeleniny?
- Mrkev – Zelenina bohatá na betakaroten. Podávání mrkve slepicím podporuje barvu žloutku.
- Červená řepa – Řepa působí jako skvělý detoxikant - pročišťuje organismus slepice a zlepšuje její krevní oběh.
- Pastinák, petržel (kořen) – Super volba, ale podávejte pouze v malém množství v syrové nebo vařené úpravě.
- Celer (kořen i nať) – Zelenina obsahující hodně minerálů.
Listová zelenina a její nať je také OK. Je to totiž skvělý doplněk stravy - dodává vitamíny, minerály a vlákninu.
- Kapusta a zelí – Výborné zdroje vitamínů skupiny C a vlákniny.
- Salát – Hlávkový a římský salát je OK, ale podávejte je v malém množství (nepřehánějte to s nimi). Ledový salát není doporučován. Může totiž způsobovat průjem.
- Kadeřávek – Kapusta kadeřavá neboli jarmuz je velmi výživná a je doporučena k podávání hlavně v zimním období.
- Kopřiva – Mladá i sušená kopřiva posiluje obranyschopnost slepiček.
- Pampeliškové listy, vojtěška, jetel – Jedná se o přírodní „superfoods“ (superpotraviny) pro drůbež.
Plodová zelenina (zelenina, která tvoří jedlý plod) může být dobrý sluha, ale i zlý pán. Některé druhy jsou sice cenným zdrojem živin a zpestřením jídelníčku, ale některé naopak toxické a hodně nebezpečné!
- Okurka – Perfektní volba na letní období. Je chutná a osvěžující. Hydratuje, ale je také dost vodnatá. Proto ji podávat s mírou, aby slepičky netrpěly řídkou stolicí.
- Cuketa – Lehce stravitelná zelenina, která je plná vody a vlákniny. U slepic velmi oblíbená. Velkým benefitem je, že nenadýmá.
- Dýně – Zeleniny obsahující přírodní antiparazitické látky, které jsou zejména v semenech, které slepice zbožňují.
- Rajčata – U rajčat velký pozor, aby byly podávány pouze zralé plody bez natě a zelených částí!
- Paprika (červená, žlutá) – Sladké papriky jsou bohaté na vitamín C. Slepičkám nepodstrojujte pálivé papriky (např. chilli papričky). Pálivé látky velmi často dráždí jejich trávicí trakt.
Dejte pozor na nedozrálá rajčata a klíčky bambor. Obsahují solanin (toxický alkaloid). Také na zelené části od tomat, brambor a lilku, které jsou prudce jedovaté. Nikdy je nepodávejte!
Cibulová zelenina, tedy česnek, cibule (i jarní), pórek, pažitka aj., je problematická, Není doporučována, ale v malém množství neuškodí. Česnek totiž v malém množství působí jako přírodní antibiotikum.

Kterou zeleninu do jídelníčku slepic rozhodně nezařazovat?
Zcela vyloučit z jídelníčku by se měl lilek (nebo-li baklažán), rebarbora, avokádo a ledový salát. Ptáte se proč? Tak čtěte dál...
S notnou dávkou opatrnosti je možné podávat špenát, mangold (řepa cvikla), okurky, meloun, cuketu a česnek.
| NEVHODNÁ ZELENINA PRO SLEPICE | PROČ? |
| Zelené, syrové a naklíčené brambory | Obsahují solanin. Toxické jsou zelené hlízy, klíčky i nať. Vařené a oloupané brambory jsou v malém množství OK. |
| Nedozrálá (zelená) rajčata + listy a stonky | Obsahují solanin. Červená rajčata jsou stejně jako brambory v malém množství OK. |
| Lilek | Obsahuje solanin. O bezpečném množství se doposud neví, proto je raději doporučováno nepodávat vůbec. |
| Cibulová zelenina | Obsahuje thiosulfáty. Ty mohou způsobit anémii (rozpad červených krvinek) a negativně ovlivňovat chuť vajec. |
| Rebarbora (listy i řepíky) | Obsahuje šťavelany, které mohou způsobit otravu a selhání ledvin. Ani tepelnou úpravou není riziko eliminováno. |
| Avokádo | Obsahuje persin, který je pro drůbež toxický. Avokádo (především slupka a pecka) je extra nevhodné! |
| Listy rajčat, brambor a lilku | Obsahují solanin a další alkaloidy. Nejsou vhodné ani do kompostu, ke kterému mají slepice volný přístup. |
| Ledový salát | Je málo výživný a kvůli vysokému obsahu vody může po jeho pozření hrozit výskyt průjmového onemocnění. |
Rada na závěr!
Pokud si chovatel slepic s podáváním zeleniny není 100% jistý, tak ať ji nepodává! Rozhodně je lepší se zelenině vyhnout, než poté řešit zdravotní problémy slepice nebo (v horším případě) celého hejna.
Pokud se i přes možná rizika rozhodnete zeleninu podávat, tak na závěr 5 tipů, jak na její úpravu:
- Nahrubo nastrouhaná zelenina – syrová mrkev, cuketa, dýně, řepa,
- vařená nebo dušená zelenina – brambory (pouze vařené bez soli), kořenová zelenina,
- nakrájená zelenina na malé kousky – snadněji se tráví,
- fermentovaná zelenina – například kvašené zelí v malém množství, skvělé pro trávení,
- sušená zelenina a byliny – např. kopřiva, vojtěška v zimě.
Přišel vám tento článek užitečný?
Pokud vás baví číst články, u kterých můžete mít radost z objevování nových souvislostí, jste na správném místě. Tento blog nabízí spoustu inspirace i zajímavých postřehů, které vás vtáhnou a možná vám ukážou věci z jiného úhlu pohledu. Prozkoumejte i další příspěvky a nechte se překvapit, co všechno zde můžete objevit!


