Barva skořápky se tvoří v poslední fázi těsně před snesením vajíčka a způsobuje ji pigment.
Každé vajíčko se liší nejen svou velikostí, ale především svou barvou skořápky. Ta se pohybuje od zářivě bílé až po tmavě hnědou, včetně všech odstínů béžové, hnědé, načervenalé, s tmavšími tečkami nebo bez nich. Existuje ovšem i slípky, které snášejí nazelenalá, namodralá či narůžovělá vejce, například Araukany.
Ušnice jako ukazatel
U běžných plemen odpovídá barva skořápky barvě ušnic. Slepice s bílými ušnicemi snášejí vejce s bílou skořápkou, slepice s červenými ušnicemi hnědá vejce. Skořepina získává svou barvu ve vejcovodu a nebývá stálá a během snáškového cyklu se může měnit. Na počátku snášky vám slepice třeba snese hodně tmavé vejce, na konci už bude jeho skořápka světle hnědá. Pigment stářím slepičky slábne, proto se mění i barva.
- Hnědé. Hnědé vajíčko není kvalitnější než bílé, jak se mnozí domnívají, ale mají pevnější skořápku. Lidé tak dávají přednost tmavší skořápce, protože předpokládají, že i žloutek bude tmavší. Ovšem je to jeden velký omyl. Barva vejce je dána vlastností plemene a nemá vliv na kvalitu vajíčka.
- Bílé. Bílá vajíčka často není úplně snadné sehnat. Je to z důvodu, že tmavá plemena jsou více odolnější a snesou za život víc vajec, proto je i chovatelé mají více v oblibě. Snášejí ho slepice s velmi světlými laloky a bez pigmentové žlázy. Jsou sice velmi krásná a jako stvořená k velikonočnímu zdobení, jsou ale bohužel i velmi křehká a hůře se vyfukují.
- Kropenaté. Nečekejte, že každá kropenatá slepička vám snese kropenaté vajíčko, může být třeba i vajíčka bílá. Kropenatých vajíček se dočkáte třeba od slepiček Velsumek. Jejich vajíčka mají kropenatou barvu s tmavě červenohnědou skořápkou.
Bilá či hnědá skořápka? Obsah je vždy stejný a jeho kvalita s barvou skořápky nijak nesouvisí.
Čerstvost nade vše
Za čerstvá se považují vejce prvních devět dnů po snášce. Pokud vejce kupujete, datum snášky na obalu nenajdete. Musíte si ji tak sami spočítat: od data trvanlivosti odečtěte 28 dní a máte datum snášky. Od desátého dne pak vejce používejte k vaření a pečení.
Můžete si také udělat jednoduchý test. Zaklepte vajíčkem u ucha – šplouchání značí oddělení žloutků, co znamená, že vejce není čerstvé. Čerstvost lze také poznat tím, že ponoříte vajíčka do vody a ta, co vám klesnou ke dnu čerstvou budou, stará se totiž vznášejí.
Které vajíčko bude tedy na talíři tím nejlepším? Každé. Skořápku přeci nekonzumujete. Jednou pro vždy si zapamatujte: je důležité, co je uvnitř, a to s barvou skořápky absolutně nesouvisí.
85 Kč
Kuřice bílá Leghorn
Skladem
Kuřice bílá Leghorn je doslova přebornicí ve snášce bílých vajec. Ta jsou k užitku nejen v období…
299 Kč
40%
Kuřice Kalimero Green
Skladem
Kalimero nebo také selské kuře je přírodním brojlerem, který se chová pro dvojí užitkovost. V…
350 Kč
579 Kč