Košík 0 Kč

  

 

 

 

 

 

 


Z čeho se skládá vejce

Z čeho se skládá vejce

Víte, proč byste neměli omývat vejce? Že žloutek má více vrstev? A že tloušťku skořápky můžete ovlivnit i Vy jako chovatel?

Skořápka

Tvoří ochranu celého vejce. Přesto že má pevnou konstituci, je zároveň i prodyšná. Tato vlastnost umožňuje především při líhnutí kuřat výměnu plynů, vypařování vody, zásobování embrya teplem a minerálními látkami. Vejce čerstvě po snesení mají povrch pokrytý nepatrným povlakem, který pokrývá póry a zabraňuje rychlému kažení. Z tohoto důvodu není dobré vejce omývat. Z čeho se tedy samotné vajíčko skládá?

  • Celková hmotnost skořápky představuje 10 % hmotnosti vejce.
  • Síla skořápky se u jednotlivých druhů drůbeže liší.
  • Tloušťku ovlivňuje i způsob krmení drůbeže, roční období.

   food oc egg soft boiled GIF  

  • Nejsilnější vaječnou skořápku mají perličky. Skořápka se liší i barvou, může být bílá až po tmavší odstíny hnědé, nebo s různými skvrnami.
  • Pod skořápkou hned nenaleznete bílek.
  • Nejdříve narazíte na dvě vrstvy podskořápkových blan, které bílek od skořápky oddělují.
  • Na zaoblenější straně vytvářejí blány vzduchovou bublinu, která má v době snesení průměr 2 cm a postupně se zvětšuje.

Bílek

Bílek představuje největší část vejce, uvádí se až 60 %. Bílek má dvojí složení – husté a řídké. Hustý bílek se postupem času, jak vejce stárne, mění v řídký. Tento proces ho provází i při líhnutí. Bílkem vedou od žloutku poutka, ve kterých je stočený hustý bílek.

Žloutek

Ve žloutku se nachází nejdůležitější část vejce v oblasti reprodukce. Obsahuje zárodečný terčík. Žloutek je složen ze dvou vrstev. Světlé, která je ve středu žloutku, a tmavé. Tmavý žloutek zastává funkci výživy a světlý funkci formy v procesu vývoje embrya. Žloutek je lehčí než bílek, tvoří asi 30 % celkové hmotnosti vejce.

Vejce je vhodné skladovat špičkou dolů, v opačném případě hrozí přilepení žloutku ke skořápce. V této situaci se vejce stává nevhodným pro líhnutí. Barva žloutku je závislá na skladbě krmení, které drůbež dostává. Složením je žloutek nejtučnější částí vejce.



Datum zveřejnění: 29.12.2016




Novinky a akce zasíláme zdarma

Postup jak případně zrušit odběr novinek naleznete v každém zaslaném e-mailu.