Košík 0 Kč

   

 

 

 

 

 

 


Kachní vejce: konzumace se bát nemusíte, ale…

Kachní vejce: konzumace se bát nemusíte, ale…

Kdo z vás rád brousí do neprobádaných vod, co se týče konzumace jídla? Pokud jste to právě vy, mohlo by vás na talíři zajímat kachní vajíčko, které již celá slavná Evropská Unie využívat v kuchyních povolila.

Kachna je sice vodní pták, ale velmi dobře se vám ji podaří chovat i ve stáji nebo výběhu. Na chovatele při chovu kachen čekají hned dvě radosti. Kachna je buď výbornou nosnicí, nebo se dá velmi snadno a rychle vykrmit. Její maso je velmi chutné a mnoho chovatelů ho upřednostňuje před masem husím. A v čem tkví kouzlo kachních vajec?

Kachní vajíčko

Kachní vejce jsou v zahraničí velmi populární potravinou a v některých částech světa dokonce nepostradatelným pomocníkem v kuchyni. Například v Anglii se z nich pečou buchty, v Thajsku z nich dělají výborné kachní taštičky a v Číně zase pokrm nazývaný „stoleté vejce“. Co je na kachní vajíčku tak jiné, než na tom slepičím?

  • Barva. Kachna vás potěší zelenobílou a někdy úplně čistě bílou barvou skořápky. Průměrně snesené vajíčko váží kolem 90 g. A co možná nevít? Po uvaření zdobí bílek kachního vajíčka namodralá barva a žloutek zase barva červená.
  • Chuť. Ve srovnání se slepičím nebo křepelčím vajíčkem má to kachní mnohem větší obsah tuku a na pánvi se vám bude jevit jako mastnější. Kachní vajíčka používá také čím dál víc restaurací, které si je oblíbili díky jejich větší velikosti a obsahu bílkovin. Na druhou stranu obsahují ale více cholesterolu než vejce od slepic, takže kdo má s cholesterolem potíže, by se měl mít na pozoru.
  • Vitamíny. Kachní vajíčko oproti slepičímu obsahuje více vápníku, tuků i proteinu. Pokud se ho rozhodnete konzumovat, je vždy nutné dodržet přísné pravidlo úpravy vajec. Vařit se musí minimálně 15 minut, to proto aby nedošlo k nákaze salmonelou.

Konzumace kachních vajec se opravdu bát nemusíte.

Jíst či nejíst?

Hlavním důvodem, proč kachní vajíčko nejíst, je obava z nákazy salmonelou. A jaká je skutečnost? Tak bakterie salmonely kachní vejce obsahovat mohou, ale to mohou i vejce slepičí nebo kterékoliv jiné drůbeže. Jaká pravidla tedy dodržovat, abyste si na vejcích vždy pochutnali a nemuseli jste se žádné nákazy obávat?

  • Skladování. Nejdůležitější je dodržet teplotu skladování, ta by se měla pohybovat kolem 20 °C. Ideální také bude, když dohlídnete na své holky a nedovolíte jim snášet vejce do bahna, vody a nedej bože do hnoje.
  • Úprava. Pokud chcete mít vždy před nákazou salmonely jistotu, nekonzumujte vejce na hniličku nebo jako míchaná. Nejlépe uděláte, když je bude vařit po dobu 15 minut nebo když z nich naděláte nadýchané a krásně drobivé domácí buchty.

  

Kachní vejce je sice o něco větší, než slepičí, ale zase o něco měnší než pštrosí vajíčko. 

Nejrizikovější pokrm je?

Nejnebezpečnější úprava vajec je vždy ta nedostatečná. Nejrizikovějším pokrme z vajec bývá často míchanice, zapečené těstoviny, které jste těsně před vyjmutí z trouby zalili rozšlehaným syrovým vejcem a italská lahůdka zvaná Tiramisú. Takže proti salmonele je účinné pouze jedno jediné heslo: „vařte, vařte, a ještě jednou dostatečně vejce vařte“.

Ti z vás, kteří ještě kachní vejce neochutnali, se tedy jeho konzumace bát nemusí. Ovšem vždy si pamatujte, že nejdůležitější než to, jaké si dáte na talíř, je vždy stejně jejich kvalita. Nejlepší vajíčko je vždycky nakonec to domácí. A pokud ještě kachny na svém dvorku nemáte, tak to rychle koukejte napravit, pouze dnes za zvýhodněnou cenu

 



Datum zveřejnění: 10.09.2018




Novinky a akce zasíláme zdarma

Postup jak případně zrušit odběr novinek naleznete v každém zaslaném e-mailu.