Košík 0 Kč

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Jak postupovat při domácím líhnutí

Jak postupovat při domácím líhnutí

Lehká plemena slepic, chovaná pro vejce, mají mateřský pud potlačený, kvočna ze slepice prostě nikdy nebude. Vejce je proto nutné líhnout uměle. Jaká je vhodná teplota, vlhkost, větrání? Jak líhnutí v líhni probíhá?

Kvokající slepice má zvýšenou teplotu, sezením na hnízdě ohřívá vejce natolik, že se zárodek může vyvíjet. Teplota v hnízdě kolísá mezi 33,4 a 38,8 °C. U lehkých nosných plemen byla kvokavost šlechtěním potlačena, kvokají slepice středně těžkých a těžkých plemen. Kuřátka ale můžete líhnout i uměle. 

Ideální vajíčko

Ne každé vejce se na líhnutí hodí. Je třeba používat vajíčka, která splňují předpoklady, že se z nich vylíhnou životaschopná mláďata. Vejce musí pocházet od zdravé nosnice, musí být oplozená, měly by mít pravidelný tvar a musí mít standardní velikost, prostě žádné chcípány. Velice také závisí na kvalitě výživy nosnic produkující násadová vajíčka. Dobré nebo špatné chovatelské podmínky se nejvíce projevují právě při domácím líhnutí drůbeže, která má vysokou snášku.

Atmosféra líhně

Správný průběh umělého líhnutí předpokládá kontrolu a regulaci teploty, vlhkosti a výměny vzduchu, vhodné uložení vajec a jejich obracení. Chod líhně musí být přesný a spolehlivý, líheň musí být dobře čistitelná a manipulace s vejci nesmí být namáhavá. 

  • Teplo. Teplo vytvářejí elektrická topná tělesa, která můžete regulovat provozním a pojistným termostatem. Teplotu uvnitř líhně průběžně kontrolujete vestavěným teploměrem.
  • Vlhkost. Tu v líhni zajišťuje odpařování vody z plochých táců na dně líhně nebo ponorná topná tělesa. Lze ji zvýšit kropením vajec teplou vodou, mlžením nebo zavěšením vlhkých textilií; její hodnoty kontrolujeme vlhkoměrem.
  • Větrání. Tím zajišťujete rovnoměrnou teplotu líhně, přívod kyslíku vyvíjejícím se zárodkům a odvod jimi vyprodukovaného kysličníku uhličitého. Potřeba kyslíku a tvorba kysličníku uhličitého se zvyšuje se stářím zárodků. Do předlíhně se 100 vejci je nutné dodat za hodinu 0,9 m3 čerstvého vzduchu, do dolíhně 1,1 m3. Vyšší koncentrace kysličníku uhličitého totiž snižuje líhnivost. Už při jednoprocentní koncentraci zárodky odumírají nebo se líhnou zrůdy. 

Do líhnutí vlastních kuřátek se pouštějte pouze s důkladnou přípravou, jinak se může stát neúspěšným.

Obracet a zase obracet

Vejce od okamžiku vložení do líhně až do 19. dne musíme minimálně dvakrát denně obracet o 180° místo kvočny. Jako pomůcku při obracení si můžeme vejce označit na jedné straně obyčejnou měkkou tužkou. Teplota v líhni je 37,6–37,8 °C, do 19. dne musí být relativní vlhkost při líhnutí 60–75 % a po přeložení do dolíhně ji zvýšíme na 75–80 %. V dolíhni vejce již neobracíme.

Fiasko

Aby vás nezastihl při domácím líhnutí kuřátek nezdar, dejte si pozor na pár maličkostí.

  • Brzké, ale vleklé líhnutí, kuřata malá se slepeným puchem, pupek špatně uzavřený – příčina: dlouhodobé přehřátí
  • Líhnutí opožděné, vleklé, kuřata slabá, špatně stojí na nohou – příčina: nedohřátí
  • Líhnutí opožděné, kuřata špinavá, puch, špatně pigmentovaná – příčina: nadměrná vlhkost
  • Naklování ztížené, líhnutí uspíšené, kuřata a skořápky suché – příčina: nedostatečná vlhkost
  • Naklování skořápky na špičatém konci vejce, lepkavost – příčina: nedostatečná výměna vzduchu
  • Opožděné líhnutí, kuřata slabá – příčina: dlouhodobé skladování vajec
  • Uspíšené líhnutí – příčina: přehřátí vajec.

Přejeme vám úspěch při líhnutí a pevné nervy! Váš Slepičář.


Datum zveřejnění: 19.02.2018




Novinky a akce zasíláme zdarma

Postup jak případně zrušit odběr novinek naleznete v každém zaslaném e-mailu.