Košík 0 Kč

   

 

 

 

 

 

 


Roční aneb vynesené slepice

Roční aneb vynesené slepice

Musí skončit vynesené slepice v kafileriích? Věřte, že nemusí.

Vynesenou se rozumí taková slepice, od které již vejce moc neočekávejte. I když... K užitku může být spíše jenom jako pečínka na vašem stole. Nebo jako rodinný mazlíček, který u vás spokojeně dožije svá poslední léta. Odborníci označují nerudovský problém co s vynesenými slepicemi za časovanou bombu. Přitom maso ročních slepic je kvalitní a také dietní.

Polopravdy o ročních slípkách

Kolem ročních slepic putují různé nepravdivé informace. Pojďme je společně uvést na pravou míru.

  • Snášení. Každá slepice snáší přibližně 3 roky. Koupí roční slepičky neznamená to, že nebudete mít vajíčka. Vajíčka budou v takové míře, jaká bude vaše práce se sestavením jídelničku pro vaše nosné dámy. Kvalitní krmivo je alfou a omegou, určuje jak dlouho bude nosnice snášet, jak často a jak kvalitní vajíčka snese. Nosnicím proto vždy dávejte krmnou směs N2.
  • Věk. Kupujete roční slepice, roční slepičky také opravdu dostanete. Ne tedy starší, ale ani žádné mladé kuřice nečekejte. 
  • Krmivo. Roční slepice jsou často zvyklé na krmné směsi v podobě granulí. Je dobré do začátku tedy i tuto směs při nákupu slepic vzít v potaz a nechat si přivést pár pytlů spolu se slepicemi. Chybu určitě neuděláte. Dopřejte nosnicím čas od času vitamíny do krmiva, které také snůšku výrazně podpoří. Zbytky z kuchyně dávejte opravdu jen minimálně. 

Mladá kuřice, která zanedlouho bude nosnicí

K čemu roční slípka?

Kdo a proč má o vynesené slepice zájem? Myslíte si, že kupovat roční slepice je pitomost? Čtěte dále a přesvědčíte se o opaku sami.

Chovatelé, kteří očekávají, že se slepice u nich doma nějakým zázrakem „zmátoří“, začně běhat na čerstvém vzduchu, který ji prospěje, dostane domácí stravu a  začne zase nést. Tato jejich očekávání jsou mnohdy sice docíle, ovšem úspěch trvá jen několik měsíců a né let. 
O levné roční slepice mají zájem i lidé, kteří mají slepičí maso rádi nebo jsou zkušení a opravdu dokážou s roční slepicí díky zkušenostem zázraky.  A co si budeme povívat, ten kdo je miluje pro jejich maso, tak proč ne, vždyť nad slepičí polévku není. A také slepice na paprice chutná mnohem lépe, než v současné době obligátní kuře na paprice. Zde budete už jen potřebovat zkušenosti se spařením, škubání, kucháním a následným zpracováním slepice. 

Vlevo mladá kuřička, vpravo potom roční slepice. Jaký je mezi nimi rozdíl?

O maso z vynesených slepic mají zájem i chovatelé takových zvířat, kteří maso musí mít v jídelníčku. Kuřecí maso je totiž velmi dietní a cenově dostupnější, než např. maso z králíka. 
No a na druhém konci našeho příspěvku stojí zájem lidí, kteří mají tak rádi zvířata, že kupují slepice jen z velké lásky a náklonosti a nelíbí se jim kolikrát jejich zubožený stav. Obvykle to jsou majitelé pozemků, kde jim postaví kurníky a nechávají je, ať se samy pasou, o trávu mají postaráno a slepičkám je hej. 

Bio vajíčka

Nosnice v drůbežárně žije celý život v malé drátěné kleci, kde ovšem  hrabat nemůže, což je pro ni velmi stresují a některé slepičky tím doslava trpí. Je krmena zmodifikovanými směsi, oproti domácí slepice, která se projde po dvorku, nahrabe kořínky, kamínky, trávu, domácí odpad,  zbytky jídla a zrní. Tedy potraviny, díky kterým snesená vajíčka lze označit za BIO. A jak jste si určitě nejednou všimli, biopotraviny jsou až 10x dražší, než běžné potraviny. Co je tedy lepší? Odpověďět si už musí každý sám.

Jestliže vám nevadí nacházet po dvorku spadaná peříčka a sbírat vajíčko ob den po dobu jednoho roku anebo pokud má jít slepice rovnou na pekáč či do polévky, zvolte určitě tu roční vynesenou.

 



Datum zveřejnění: 26.02.2018




Novinky a akce zasíláme zdarma

Postup jak případně zrušit odběr novinek naleznete v každém zaslaném e-mailu.