Slepice
https://www.slepicar.cz/kurniky/66/

Ochutnejte lahodné křepelčí masíčko a vajíčka

Blogujeme Přidáno 27.01.2017

Znáte už tato maličká zvířátka? Jejich vejce a maso Vašim tělům dají pořádnou nálož blahodárných látek.

Křepelky, které máte možnost chovat, pocházejí z Asie. Až na křepelku kalifornskou. Dodnes žije divoká forma křepelek v tropických oblastech s velkými travnatými plochami – Austrálii, Sri Lance, Novém Zélandu atd. Křepelek existuje nepřeberné množství druhů. A to jak v divoké, tak domestikované formě. Většina zdomácnělých křepelek se chová pouze pro okrasu. Pro užitkový chov se využívá pouze křepelka japonská.

Snůška

Odvíjí se od typu křepelky, který si zvolíte. U japonských křepelek můžete vybírat buď z nosného typu, nebo toho pro maso. Nosné snášejí průměrně 300 vajec s hmotností 13 g. Masné typy snášejí méně asi 200 vajec, ale za to větší vejce s váhou 16 g. Váha vajec je tedy přibližně 5x menší, než váží vejce slepičí. Skořápka se pohybuje v různém zbarvení od hnědé až po krémovou barvu. Každé vajíčko má na sobě řadu nepravidelných (větších či menších) skvrn tmavě hnědé barvy.

Křepelčí vajíčka

Snáška japonek začíná přibližně v 5. týdnu jejich věku, u masného typu o týden později. Vejce křepelek jsou v některých zemích užívány jako lék na řadu civilizačních nemocí, alergie, zvyšují potenci. Drobná vajíčka jsou doslova nabitá blahodárnými látkami, a to až třikrát více než u klasického slepičího vejce.

Pokud se Vám křepelčí vajíčka dostanou na stůl, máte jistotu, že před Vámi leží opravdu velká lahoda. Vajíčka můžete upravovat na tisíc způsobů, stejně jako klasická vejce.  Skořápka vajec je tužší než ta slepičí. Pro pohodlné otevření se doporučuje naseknutí nožem.

Maso

U křepelek platí pravidlo, že slepičky dosahují větší váhy než kohoutci. U masného typu se váha pohybuje ve vyšších číslech (370 g samička, 200 g samec) než u nosného (260 g slepička, 220 g kohout). Jateční váhy dosahují přibližně ve věku dvou měsíců.

Maso křepelek je netučné a stejně jako vajíčka obsahuje řadu nepostradatelných látek. Vždy bylo vyhlášenou delikatesou. Nese charakter masa zvěřiny, maso je tmavé s krátkou svalovinou.

 

O chovu křepelek se více dozvíte v tomto odkaze.

Novinky a akce zasíláme zdarma

Postup jak případně zrušit odběr novinek naleznete v každém zaslaném e-mailu.