Každý milovník medu chce, aby měl doma jen kvalitní med. Ale jak mezi těmi všemi druhy a názvy kvalitní med poznat a rozlišit ho od toho, který si na kvalitní med především díky vysoké ceně jen hraje?

Už dávno neplatí, že Češi sní vše, jen aby to bylo hlavně levné a bylo toho co nejvíce. O vlastnostech medu a jeho léčebných účincích není potřeba více diskutovat a nijak polemizovat, ovšem kvalita medu v tomto případě bude hrát svou roli. Pokud od medu očekáváte to, co s lidským organismem umí a dokáže, je nutné, aby byl kvalitní. Jenže jak kvalitu rozpoznat, když sami včelařem nejste? Jak nenaletět v supermarketu uměle vytvořené slevě na med nebo co chtít vědět od neprověřeného včelaře, když si k němu jedete med koupit?
Pohled laika
Krásná barevná sklenice s obrázky včel. Cena tak akorát, krásná barva a velký výběr v regálech supermarketů. To je přesně to co, co láká většinu lidí k nákupu medu, o kterém si myslí, že je kvalitní. Ovšem barva, cena ani velký výběr by neměl být důvod, proč takový med koupit. Medy se pančují hlavně kvůli ceně, barva se mění podle druhu medu a v tomto případě užší výběr, znamená také větší kvalitu.
Názor odborníka
Kvalitní med se pozná opravdu těžko. Vůně, barva ani chuť totiž v tomto případě nehraje žádnou roli. Čeho se tedy kromě doporučení od známých nebo kamarádů držet, abyste za nekvalitní med nezaplatili majlant?
I kvalitní medomet stojí za kvalitním medem.
- Cena. Med se pančuje hlavně proto, aby byla jeho cena co nejnižší, takže pokud vám někdo nabídne kilo medu pod stovku, o kvalitě se rozhodně mluvit nedá. To u samotné včelaře je to „jiný kafe“. Ten vám totiž dokáže nabídnou kvalitní med bez nákladů na dopravu a skladování za velmi dobrou cenu, a přesto med nebude nijak ošizen.
- Konzistence. Kvalitní med by měl být hustý a čirý. Můžete také vyzkoušet takový jeden malý fígl se sklenicí. Pokud ji malinko nakloníte do strany a med se bude těžko přelévat je to dobré znamení, že je opravdu poctivý a ničím neošizený.
- Výskyt včel. To, kde se včely pohybují, kde mají umístěné úly hraje ve kvalitě medu také svoji roli. A jenom včelař ví, odkud defacto med opravdu pochází a je schopný vám podat mnohem více informací než štítek na medu zakoupeném v obchodě. Je známo také to, že nejlepším medem je ten, který pochází z vašeho bydliště nebo z jeho okolí, neboť lidský organismus je právě na okolí a prostředí zvyklý.
- Zcukernatělý. Na první pohled sice nevypadá med jinak vábně, ale takový med je naprosto v pořádku. Svědčí mu také tma a teplota skladování kolem 20 ° C. A pokud vám med do půl roku od zakoupení nezcukernatí, tak je určitě něco špatně.
Kvalitní med dokáže vyrobit jen a pouze včela medonosná.
- Pěna. Ano, i ta se může objevit a není nijak na škodu. Pěna vzniká z pylu nebo třeba také ze špatně dovřené sklenice, takže stejně jako tuhý nebo zcukernatělý med není nekvalitní, tak i pěna na jeho povrchu není známka nekvalitního produktu.
Obchodu stop
Pokud si na medu chcete opravdu pochutnat a vědět, že za své peníze kupujete největší možnou kvalitu, rozhodně pro něj nechoďte do žádného obchodu. Existují obchody, kde se nachází i tři od shora až dolů plné regály medů, a věřte, že ani jeden z nich nebude přímo od včelaře. Vždy trvejte na tom, aby to byl med hlavně od nás z České republiky, protože zde platí mnohem přísnější zákony než třeba v Číně, v Rusku nebo na Ukrajině. A když ani od známých nedostane žádné doporučení, najděte si nejbližšího včelaře, něco o něm nejprve zjistěte a pak teprve buď med objednejte nebo ne.
A kde kupuje med vy? Snad ne také v obchodě? Věřte totiž, že včelař svou práci bere vážně a nikdy vám nenabídne pančovaný ani jinak nekvalitní med.
26%
Medomet elektrický 12rámkový
Skladem
Elektrický, automatický, radiální medomet, k extrakci medu z dvanácti včelích rámků.
28 900 Kč
39 000 Kč
6%
Nádoba na med nerezová
Skladem
Dvouplášťová nerezová nádoba na med s uzavíratelným víkem a vlastní výpustí z nerezové oceli.
6 290 Kč
6 690 Kč
26%
169 Kč
229 Kč