kurníky
Dárkové poukazy

Pečivo slepicím: ano, nebo je to riziko?

Blogujeme Přidáno 04.12.2019

Staré suché rohlíky, housky nebo chleba se jistě najdou v každé domácnosti. Někteří je dále v kuchyni upotřebí například na strouhanku, jiní by je rádi daly namočené svým slepičkám. Jenže, je to tak správné a není to pro holky nebezpečné?

Pečivo slepicím: ano, nebo je to riziko?

Krmení slepic je jedním j nejdůležitějších úkolů, které chovatel na svých bedrech nosí. Krmné směsi jsou pravda dost drahé a kolikrát ani nevíte, co za směsi opravdu kupujete. Není tedy divu, že chovatelé občas na svém chovu šetří a zdělávají tak vše, co jim v kuchyni zbyde. Na tom by nebylo zas až tak nic špatného, ovšem nic se nemá přehánět a o pšenici, zbytcích a namočeném starém chlebu to opravdu jen není a slepičky krmené jen tímto, nikdy prospívat ani produkovat vejce nebudou.

Prázdné zasycení

Krmit slepice starým pečivem, který předem namočíte ve vodě nebo i v mléce dobré není, ovšem mezi chovateli drůbeže je to normální. Chovatelé toto praktikují z jednoho prostého důvodu a to, aby prostě využili všechny zbytky z kuchyně. A pokud si některý chovatel myslí, že se tím jeho holky zasytí a budou snášet vejce jedna báseň, tak se bohužel mýlí. Slepice sice budou mít plné vole, ale nutričně budou strádat, tedy bude jim chybět bílkovina, vitamíny i minerály.

Málo je někdy více

Pokud si přesto myslíte, že je dobré starý namočený chleba nebo rohlík sem tam slepičkám do krmítek podstrojit, měli byste si dát pozor na tyto věci a raději se jim vyhnout:

  • Sůl. Stejně jako velké množství cukru, tak i sůl není přirozenou stravou pro žádné ptáky, tedy ani pro slepice. Pokud se rozhodnete podat staré rohlíky vašemu hejnu určitě byste měli předem ze všech rohlíků, housek i chlebů sůl odstranit. Sůl v jakékoliv podobě holkám raději nepodávejte, jinak hrozí zdravotní problémy a s nimi i malá produkce vajec.

Staré pečivo podávejte jen opravdu výjimečně. 

  • Plíseň. Plesnivé potraviny rozhodně do slepičích krků nepatří, a je jedno zda se jedná o shnilé ovoce, zeleninu nebo staré pečivo. Plíseň by mohla napáchat nemalé škody, hlavně na zdraví nosnic, kterých byste se jen těžko zbavovali.
  • Velké kusy. Pšenice, a i jiné krmné směsi jsou nadrceny tak, aby vyhovovaly slepičím nárokům, zkrátka aby je mohly slípky dobře uchovat do zobáku a spolknout. S velkým rozmočeným kusem chleba nebo rohlíku si totiž moc dobře slepice neporadí a pod touhou něco sníst, ho sezobne celý. Jenže pak zde hrozí riziko ucpaného vole a následné zdravotní problémy. Když už namočené pečivo chcete slepicím servírovat, vždy opravdu po malých kusech, které se jim dobře sezobnou a spolknou.
  • Moc vody. Patří staré pečivo k pravidelné stravě vašich slípek? Pak ho ovšem podávejte spíše rozdrcené a smíchané s malým množstvím vody, nebo ještě lépe s kukuřicí, kopřivami nebo vařenými bramborami. Před podáním je vždy dobré pečivo pořádně vymačkat, aby vody obsahovalo co nejméně. Slepičky se tak nebudou cítit nafouknuté k prasknutí.

Sůl i plíseň patří k zabíjákům slepic.

Rizika starého pečiva

Chovatel, který si myslí, že při zkrmování všech zbytků z kuchyně ušetří nějakou tu kačku navíc, většinou se mýlí a místo vajec sklízí akorát tak uhynulou drůbež po dvoře. Zbytky samozřejmě chovatelé sbírali pro své slepice, sbírají a sbírat pořád budou, ale nic se nemá přehánět a vždy je dobré, nechat přemýšlet selský rozum než peněženku. Co takové chovateli, který neuposlechne hrozí a jaké škody takové staré pečivo může ve vašem hejnu napáchat?

  • Průjem. Měkké nebo příliš rozmočené krmivo vede k zažívacím potížím a u většiny slepiček se tak objeví průjem. Pokud víte, že holky už ten den dostaly nějaký ten pamlsek, který na zažívání není úplně vhodný – škvarek, kosti, syrové maso, raději se pečivu vyhněte a nechte ho slepicím na později.
  • Ztučnění. Představte si sami sebe, jak byste vypadali, pokud byste neustále každý den konzumovali jen samé pečivo. Ano, byla by z vás pořádná tlustá bečka. A stejné je to u i slepic. Časté zkrmování starého pečiva vede k jejich ztučnění, a tedy hlavně ke snížení produkce vajec.

Suché a neplesnivé pečivo je dobrým, avšak ne pravidelným, doplňkem stravy vašich nosnic. Nikdy na starých rohlících nestavte krmnou dávku a nemyslete si, že po rohlíkách a chlebu vám budou holky prospívat.

Novinky a akce zasíláme zdarma

Postup jak případně zrušit odběr novinek naleznete v každém zaslaném e-mailu.


Nastavení ochrany soukromí

Přizpůsobujeme se Vám na míru. Abychom v tom byli co možná nejlepší, potřebujeme Váš souhlas k využití jednotlivých cookies a předáním dat třetím stranám. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Souhlasím

Nastavení cookie

Zde máte možnost povolit jednotlivé cookies podle Vašich preferencí.

Souhlasím se všemi Odmítnout vše