https://www.slepicar.cz/kurniky/66/
Slepice

Netradiční způsob skladování vajec. Zmrazte je!

Blogujeme Přidáno 06.04.2017

Vyzkoušejte netradiční způsob skladování vajíček. Jistě se vám hned po první zkušenosti tato metoda zalíbí.

Netradiční způsob skladování vajec. Zmrazte je!

JSTE U MNE POPRVÉ?

VYUŽIJTE SLEVU 100 KČ NA NÁKUP GRANULÍ PRO PSY A KOČKY

PŘEJDĚTE ZDE A POUŽIJTE KÓD: PRVNINAKUP

Pomalu ale jistě se nám blíží období, kdy domácích vajíček bude kopa, možná dvě. A vy nebudete vědět, kam vajíčka ještě uložit. Vyzkoušejte mrazák. Pravda. Velmi netradiční metoda skladování. Ale budete si díky ní moci užívat vajíčka po celý rok bez omezení.

Jak na to?

Existuje několik postupů, vyberte si ten, který vám bude nejvíc vyhovovat, nebo jich vyzkoušejte několik. Ani jeden není nikterak složitý.

① Celé vejce

Připravte si vajíčka, která chcete uchovat, a postupně je rozklepněte do nádoby. Tam je lehce rozšlehejte, aby se žloutek spojil s bílkem. Poté nechte rozšlehaná vajíčka v nádobě ustát. Během promíchávání se do nich dostalo hodně vzduchu a ten musí před mražením z vajec vymizet. Pak nalijte vajíčka do mističek na tvorbu ledu. Až zmrznou, můžete je z mističek vyloupat do pytle, který trvale umístíte v mrazáku.

Tip pro začátečníky: Pro začátek si rozšlehejte jedno vajíčko a naplňte jím tvořítko na led. Odpočítejte si, kolik jedno vejce zabere kostiček. Při vaření pak budete vědět, jaký počet kostek = jedno vajíčko.

 food oc egg soft boiled GIF  yellow cgi GIF by ondrejzunka

 Zmražení bílku

Do některých pokrmů se přidávají pouze bílky, proto je můžete zamrazit samostatně. Opět je dobré si pamatovat, kolik kostiček jeden bílek zabírá, aby se vám usnadnilo dávkování.

 Zmražení žloutku

Zmražení samotného žloutku je oproti bílku mírně problémovější. Samostatný žloutek má v mrazáku tendenci seschnout a zhrudkovatět. A bude těžko použitelný.

Žloutek před dáním do mrazáku ochuťte. Část žloutků si připravte pro slané a část pro sladké pokrmy. Vždy na jeden šálek žloutků dejte lžíci cukru nebo lžíci soli. A zmrazte stejným způsobem jako u předchozích postupů. Ochucený žloutek si zanechá správnou konzistenci.


Délka skladování a rozmrazování

Takto uskladněná vajíčka vydrží čerstvá po dobu jednoho roku. V případě potřeby vždy z mrazáku odeberte potřebné množství kostiček, které nechte přes noc roztát v nádobě uložené do lednice. Nezapomínejte na důkladnou tepelnou úpravu. Samostatné bílky můžete rozmrazovat při pokojové teplotě. Pak se lépe vyšlehávají.

Rady na závěr

  • Vajíčka na tvrdo. Zmrazování vajíček uvařených předem na tvrdo není nejlepší způsob. Vejce jsou pak gumovitá, zároveň vodnatá a tvrdá.
  • Syrová vejce ve skořápce. Vejce ve skořápce se vlivem mrazu rozpíná (vejce obsahuje vysoký podíl vody), čímž se naruší skořápka a vejce může během zamrazování vytéct.

JSTE U MNE POPRVÉ?

VYUŽIJTE SLEVU 100 KČ NA PRVNÍ NÁKUP

V OBJEDNÁVCE DRŮBEŽE ČI KURNÍKŮ ZADEJTE KÓD: PRVNINAKUP

sleva
19%
Mám skladem
Expeduji ihned

Poslední 1 kus

Kurník

Kurník "M"

Skladem

Krásný prostorný kurník s velkým výběhem pro Vaše slepice. Velice odolný proti povětrnostním vlivům…

4 390 Kč
5 390 Kč

Mám skladem
Expeduji ihned

Doprava
zdarma

Novinka
Poslední 1 kus

Kurník

Kurník "Roháček"

Skladem

Prostorný rohový kurník s dvěma vchody najednou. Kurník je vyroben z masivního dřeva a s velkým…

7 390 Kč

sleva
18%
Mám skladem
Expeduji ihned

Doprava
zdarma

Novinka
Poslední 1 kus

Kurník

Kurník "Mobil"

Skladem

Dřevěný kurník německé kvality. Kurník je určen pro chovatele slepičího hejna čítající cca 8 kusů…

8 049 Kč
9 760 Kč

sleva
14%
Mám skladem
Expeduji ihned

Doprava
zdarma

Novinka
Poslední 1 kus

Kurník

Kurník "Mega M"

Skladem

Krásný prostorný kurník s velkým výběhem až pro 12 slepic. Velice odolný proti povětrnostním vlivům…

9 999 Kč
11 599 Kč

sleva
28%
Mám skladem
Expeduji ihned

Novinka

Kurník

Kurník "Pinďa"

Skladem

Nejmenší kurník v nabídce vhodný pro 4 klasické slepice nebo zdrobnělá plemena slepic.

3 290 Kč
4 590 Kč

Novinky a akce zasíláme zdarma

Postup jak případně zrušit odběr novinek naleznete v každém zaslaném e-mailu.