Vyzkoušejte netradiční způsob skladování vajíček. Jistě se vám hned po první zkušenosti tato metoda zalíbí.
Pomalu ale jistě se nám blíží období, kdy domácích vajíček bude kopa, možná dvě. A vy nebudete vědět, kam vajíčka ještě uložit. Vyzkoušejte mrazák. Pravda. Velmi netradiční metoda skladování. Ale budete si díky ní moci užívat vajíčka po celý rok bez omezení.
Jak na to?
Existuje několik postupů, vyberte si ten, který vám bude nejvíc vyhovovat, nebo jich vyzkoušejte několik. Ani jeden není nikterak složitý.
① Celé vejce
Připravte si vajíčka, která chcete uchovat, a postupně je rozklepněte do nádoby. Tam je lehce rozšlehejte, aby se žloutek spojil s bílkem. Poté nechte rozšlehaná vajíčka v nádobě ustát. Během promíchávání se do nich dostalo hodně vzduchu a ten musí před mražením z vajec vymizet. Pak nalijte vajíčka do mističek na tvorbu ledu. Až zmrznou, můžete je z mističek vyloupat do pytle, který trvale umístíte v mrazáku.
Tip pro začátečníky: Pro začátek si rozšlehejte jedno vajíčko a naplňte jím tvořítko na led. Odpočítejte si, kolik jedno vejce zabere kostiček. Při vaření pak budete vědět, jaký počet kostek = jedno vajíčko.
② Zmražení bílku
Do některých pokrmů se přidávají pouze bílky, proto je můžete zamrazit samostatně. Opět je dobré si pamatovat, kolik kostiček jeden bílek zabírá, aby se vám usnadnilo dávkování.
③ Zmražení žloutku
Zmražení samotného žloutku je oproti bílku mírně problémovější. Samostatný žloutek má v mrazáku tendenci seschnout a zhrudkovatět. A bude těžko použitelný.
Žloutek před dáním do mrazáku ochuťte. Část žloutků si připravte pro slané a část pro sladké pokrmy. Vždy na jeden šálek žloutků dejte lžíci cukru nebo lžíci soli. A zmrazte stejným způsobem jako u předchozích postupů. Ochucený žloutek si zanechá správnou konzistenci.
Délka skladování a rozmrazování
Takto uskladněná vajíčka vydrží čerstvá po dobu jednoho roku. V případě potřeby vždy z mrazáku odeberte potřebné množství kostiček, které nechte přes noc roztát v nádobě uložené do lednice. Nezapomínejte na důkladnou tepelnou úpravu. Samostatné bílky můžete rozmrazovat při pokojové teplotě. Pak se lépe vyšlehávají.
Rady na závěr
- Vajíčka na tvrdo. Zmrazování vajíček uvařených předem na tvrdo není nejlepší způsob. Vejce jsou pak gumovitá, zároveň vodnatá a tvrdá.
- Syrová vejce ve skořápce. Vejce ve skořápce se vlivem mrazu rozpíná (vejce obsahuje vysoký podíl vody), čímž se naruší skořápka a vejce může během zamrazování vytéct.
45%
699 Kč
1 279 Kč
Meruňka "Velkopavlovická" - Zákrsek
Skladem
Středně raná česká odrůda, která je samosprašná a hodí se do všech meruňkových sadů. Plody má…
330 Kč
Plně automatická líheň na vejce AUTOMATIC120
Skladem
Líheň na drůbež, automatické otáčení, na 120 slepičích vajec, ukazatel teploty a vlhkosti,…
18 499 Kč