https://www.slepicar.cz/kurniky/66/
plechové domky

Kuchejte drůbež jako profesionál díky několika krokům

Blogujeme Přidáno 21.08.2017

Vykuchání slepice se stává rychlým procesem, pokud víte jak na to.

Kuchejte drůbež jako profesionál díky několika krokům

JSTE U MNE POPRVÉ?

VYUŽIJTE SLEVU 100 KČ NA NÁKUP GRANULÍ PRO PSY A KOČKY

PŘEJDĚTE ZDE A POUŽIJTE KÓD: PRVNINAKUP

Co si připravit?

Na kuchání toho moc nepotřebujete. Nejdůležitějším pomocníkem pro vás bude opravdu dobře naostřený nůž. A nějaká ta utěrka k ruce.

Začněte od hlavy

V prvním kroku chytněte oškubanou slepici za krk a odřízněte hlavu. Pak se přesuňte k nohám slepice. Najděte první kloub a v tom nohu přelomte. Pokud jste vše udělali dobře, bude stačit rychlé říznutí nožem pařát hned oddělíte. Odříznuté pařátky určitě nevyhazujte. Uděláte z nich dobrou polévku.

Vole a krk

  • Než se pustíte do odstranění krku, musíte se vypořádat s voletem. Pokud s ním chcete mít méně starostí, slepici před porážkou den nekrmte. Během této doby se vole vyprázdní.
  • Vole dobře ostraníte i naplněné potravou. Stačí, když lehce naříznete kůži po celé délce krku. Kuře ležící na zádech k sobě otočte krkem a přiložte nůž ke kůži zhruba v polovině krku. Vole se vám tak dobře odhalí. Nyní ho můžete vyjmout. Je docela pevné, ale při neopatrné manipulaci může prasknout.
  • Odstranit krk je velmi jednoduché. Jednou rukou držte krk, druhou odhalte kůži, která ho obepíná. V místě, kde krk přechází v páteř, jemně nařízněte maso kolem krku po celém jeho obvodu. Pak kuře pevně uchopte a krkem několikrát otočte, čímž ho uvolníte od těla.

Ostrý nůž je základ.

Do nitra

  • Položte si kuře tak, abyste dobře viděli biskupa. Těsně nad kloaku přiložte nůž a udělejte jemný horizontální řez. Prořízněte pouze kůži a žlutý podkožní tuk. Při hlubokém řezu hrozí poškození vnitřních orgánů, které by vám mohlo zkomplikovat práci. Pro zvětšení rozříznutého otvoru dále použijte jen ruce.
  • Vnitřnosti nejšetrněji odstraníte rukou. Strčte ji tak hluboko, kam až jen dosáhnete. Obejměte vnitřnosti, opatrně je v dlani vytáhněte ven. Snažte se vytáhnout vše najednou.
  • Největším vnitřním orgánem je žaludek, ten určitě neminete. Další důležitý orgán jsou játra. Vyndané vnitřnosti dobře prohlédněte, abyste se ujistili, že jste nepoškodili žlučový váček, který by vaši slepici znehodnotil svou hořkou chutí.  Uvnitř slepice ještě najdete srdce a plíce. Teď už můžete kruhovým řezem odstranit kloaku.
  • Vyčištěné kuře nyní dobře vypláchněte studenou vodou. Pokud jej nebudete ihned zpracovávat, ponořte jej do ledové vody, aby se vychladilo. Pak jej osušte a skladujte v chladu.

Pokud byste chtěli více inspirace, můžete se podívat na toto velmi návodné video. Upozorňujeme, že je opravdu velmi naturální!

JSTE U MNE POPRVÉ?

VYUŽIJTE SLEVU 100 KČ NA PRVNÍ NÁKUP

V OBJEDNÁVCE DRŮBEŽE ČI KURNÍKŮ ZADEJTE KÓD: PRVNINAKUP

sleva
48%
Mám skladem
Expeduji ihned

Doprava
zdarma

Poslední 1 kus !

Kurník

Kurník "Kokrháček"

Skladem

Prostorný kurník vyroben z masivního dřeva a s velkým výběhem, který zajistí jak dostatek prostoru…

7 490 Kč
13 950 Kč

registrovaní 7 290 Kč

sleva
15%
Mám skladem
Expeduji ihned

Kurník

Kurník "Start"

Skladem

Dřevěný kurník německé kvality. Kurník je určen pro chovatele slepičího hejna čítající cca 5 kusů…

4 490 Kč
5 190 Kč

registrovaní 4 390 Kč

sleva
17%
Mám skladem
Expeduji ihned

Novinka

Kurník

Kurník "Pinďa"

Skladem

Nejmenší kurník v nabídce vhodný pro 4 klasické slepice nebo zdrobnělá plemena slepic.

3 900 Kč
4 590 Kč

registrovaní 3 800 Kč

sleva
12%
Mám skladem
Expeduji ihned

Doprava
zdarma

Kurník

Kurník "M"

Skladem

Krásný prostorný kurník s velkým výběhem pro Vaše slepice. Velice odolný proti povětrnostním vlivům…

5 790 Kč
6 490 Kč

registrovaní 5 690 Kč

sleva
14%
Mám skladem
Expeduji ihned

Doprava
zdarma

Novinka

Kurník

Kurník "Mega M"

Skladem

Krásný prostorný kurník s velkým výběhem až pro 12 slepic. Velice odolný proti povětrnostním vlivům…

10 099 Kč
11 599 Kč

registrovaní 9 999 Kč

Novinky a akce zasíláme zdarma

Postup jak případně zrušit odběr novinek naleznete v každém zaslaném e-mailu.