kurníky
Vitamíny a minerály

Seznamte se důvěrně s anatomií vašich slepic

Blogujeme Přidáno 25.09.2017

Věděli jste, že tělo vaší slípečky je dokonale propracovaná soustava? Vše je právě na takovém místě, na kterém má být.

Seznamte se důvěrně s anatomií vašich slepic

Ptáci, ke kterým se řadí i kur domácí, pochází z tzv. vývojové větvě plazů. Sám kur se od plazů odlišil schopností jiné termoregulace těla (stejná) a vytvořil si unikátní způsob (ne)létání, a to za pomocí peří a své přední končetiny přestavěl v křídla. Jediné, co po plazích předcích kur zdědil, je suchá kůže, plazí typ lebky a plazí způsob rozmnožování. Liší se pouze péčí o vejce a svá mláďata, což můžeme dokázat na hnízdění slepic.

Charakteristika slípky

  • tělo mají pokryto peřím
  • přední končetiny dosáhly přeměny v křídla
  • nártní kosti srostlé v běhák
  • plíce mají přizpůsobené k dýchání
  • srdce je rozděleno na dvě předstíně a dvě komory
  • tělní teplotu mají stálou
  • rodí vejce s vápenatou skořápkou
  • slepička vajíčka zahřívá vlastním tělem
  • slepička nemá žádné zuby, svou trávicí soustavu má ovšem vyvinutou dokonale


Tři nejdůležitější části těla

  • Hlava. Dospělá slípka má na hlavě kožní výrustky, kterým se také lidově říkají hřebínky. V závislosti na plemeni mohou být tyto hřebeny různě barevné a tvarované. Výrustek se považuje ze jeden z nejdůležitějších rozpoznávacích znaků jednotlivých plemen kuru domácího. Je to jakýsi symbol krásy.
  • Nohy. Spodní část dolních končetin se jmenuje běhák. Obykle nejsou pokryty peřím, jsou hubeňoučkého tvaru a jejich barva se odvíjí dle plememe slepice. V místě, které pokrývá peří, nazýváme stehno. Kohouti mají navíc oproti slepicím na vnitřní straně každého běháku ostruhu. Skoro všechna plemena slepic mají čtyři prsty. Tři z nich směřují do předu a jeden z nich směřuje šikmo dozadu a zajišťuje zvířeti větší stabilitu při stání.
  • Peří. Mají výbornou izolační vlastnost. Díky nim můžete mít slepičku venku i v zimě. Při dostatku krmiva vydrží slípky i velmi nízké teploty. Peří je sice lehké, ale přitom velice silné. Každé pírko má tři části, a to osten, prapor a brk.


Většina slepiček má čtyři prsty. Tři z nich směřují do předu a poslední čtvrtý z nich směřuje dozadu. Dává tím slípce jistotu při stání na místě.

Správný úchop s ohledem na anatomii slepic

Jednou za čas se stane, že potřebujete slepici přenést nebo ji jen uchopit do náruče a například překontrolovat její zdravotní stav. Vězte, že správní úchop dělá divy. Proto se v následujících krocích, podívejte, jak na to.

1. Nejprve položte svou ruku na záda vaší slípky – ona obvykle zůstane stát v klidu
2. Mírně na záda slepičky zatlačte – slepice se položí na zem a vy budete mít lepší výhozí pozici ji uchopit
3. Nyní přichází na řadu vaše druhá ruka – tu podsuňte pod slípku zepředu a směrem dozadu tak, aby jste mezi svými roztaženými prsty cítili oba její běháky

V praxi to potom vypadá tak, že vaše dva prsty máte mezi jejíma nohama. První ruka přitom zůstává leže na hřbetu slepičky a zabraňuje tak slepici mávat křídly. Tímto způsobem můžete drůbež držet a nést, aniž by propadla panice. Vaši slepičku rozhodně nezvedejte za křídla nebo běháky vzhůruno nohama. Je to pro ně dosti nepříjemné.

Jak správně na to, se můžete dozvědět v našem přiloženém videu. Tak hurá do toho!

Mám skladem
Expeduji ihned

Epiflash - podpora kvality opeření a srsti

Epiflash - podpora kvality opeření a srsti

Skladem

Tekuté doplňkové krmivo pro drůbež a krůty, které se používá při řešení problémů spojených s…

269 Kč

Mám skladem
Expeduji ihned

Minerál pro nosnice

Minerál pro nosnice

Skladem

Minerální krmivo pro nosnice, kachny, husy a krůty ve snášce.

Mám skladem
Expeduji ihned

Novinka

Šrotovník  na obilí

Šrotovník na obilí

Skladem

Velmi kvalitní šrotovník na obilí a další plodiny. Výkon 0,75 kW.

Mám skladem
Expeduji ihned

Novinka

Škubačka drůbeže na vrtačku

Škubačka drůbeže na vrtačku

Skladem

Škubačka na vrtačku na slepice, kačeny, husy a krůty, 30-40ks drůbeže za hodinu, 24ks škubacích…

1 949 Kč

Novinky a akce zasíláme zdarma

Postup jak případně zrušit odběr novinek naleznete v každém zaslaném e-mailu.


Nastavení cookies

Přizpůsobujeme se Vám na míru. Abychom v tom byli co možná nejlepší, potřebujeme Váš souhlas k využití jednotlivých cookies a předáním dat třetím stranám. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "OK".

OK

Nastavení cookie

Zde máte možnost povolit jednotlivé cookies podle Vašich preferencí.

Souhlasím se všemi