Seznamte se důvěrně s anatomií vašich slepic
Přidáno na náš blog 25. 9. 2017Věděli jste, že tělo vaší slípečky je dokonale propracovaná soustava? Vše je právě na takovém místě, na kterém má být.
Ptáci, ke kterým se řadí i kur domácí, pochází z tzv. vývojové větvě plazů. Sám kur se od plazů odlišil schopností jiné termoregulace těla (stejná) a vytvořil si unikátní způsob (ne)létání, a to za pomocí peří a své přední končetiny přestavěl v křídla. Jediné, co po plazích předcích kur zdědil, je suchá kůže, plazí typ lebky a plazí způsob rozmnožování. Liší se pouze péčí o vejce a svá mláďata, což můžeme dokázat na hnízdění slepic.
Charakteristika slípky
- tělo mají pokryto peřím
- přední končetiny dosáhly přeměny v křídla
- nártní kosti srostlé v běhák
- plíce mají přizpůsobené k dýchání
- srdce je rozděleno na dvě předstíně a dvě komory
- tělní teplotu mají stálou
- rodí vejce s vápenatou skořápkou
- slepička vajíčka zahřívá vlastním tělem
- slepička nemá žádné zuby, svou trávicí soustavu má ovšem vyvinutou dokonale
Tři nejdůležitější části těla
- Hlava. Dospělá slípka má na hlavě kožní výrustky, kterým se také lidově říkají hřebínky. V závislosti na plemeni mohou být tyto hřebeny různě barevné a tvarované. Výrustek se považuje ze jeden z nejdůležitějších rozpoznávacích znaků jednotlivých plemen kuru domácího. Je to jakýsi symbol krásy.
- Nohy. Spodní část dolních končetin se jmenuje běhák. Obykle nejsou pokryty peřím, jsou hubeňoučkého tvaru a jejich barva se odvíjí dle plememe slepice. V místě, které pokrývá peří, nazýváme stehno. Kohouti mají navíc oproti slepicím na vnitřní straně každého běháku ostruhu. Skoro všechna plemena slepic mají čtyři prsty. Tři z nich směřují do předu a jeden z nich směřuje šikmo dozadu a zajišťuje zvířeti větší stabilitu při stání.
- Peří. Mají výbornou izolační vlastnost. Díky nim můžete mít slepičku venku i v zimě. Při dostatku krmiva vydrží slípky i velmi nízké teploty. Peří je sice lehké, ale přitom velice silné. Každé pírko má tři části, a to osten, prapor a brk.
Většina slepiček má čtyři prsty. Tři z nich směřují do předu a poslední čtvrtý z nich směřuje dozadu. Dává tím slípce jistotu při stání na místě.
Správný úchop s ohledem na anatomii slepic
Jednou za čas se stane, že potřebujete slepici přenést nebo ji jen uchopit do náruče a například překontrolovat její zdravotní stav. Vězte, že správní úchop dělá divy. Proto se v následujících krocích, podívejte, jak na to.
1. Nejprve položte svou ruku na záda vaší slípky – ona obvykle zůstane stát v klidu
2. Mírně na záda slepičky zatlačte – slepice se položí na zem a vy budete mít lepší výhozí pozici ji uchopit
3. Nyní přichází na řadu vaše druhá ruka – tu podsuňte pod slípku zepředu a směrem dozadu tak, aby jste mezi svými roztaženými prsty cítili oba její běháky
V praxi to potom vypadá tak, že vaše dva prsty máte mezi jejíma nohama. První ruka přitom zůstává leže na hřbetu slepičky a zabraňuje tak slepici mávat křídly. Tímto způsobem můžete drůbež držet a nést, aniž by propadla panice. Vaši slepičku rozhodně nezvedejte za křídla nebo běháky vzhůruno nohama. Je to pro ně dosti nepříjemné.
Jak správně na to, se můžete dozvědět v našem přiloženém videu. Tak hurá do toho!
Přišel vám tento článek užitečný?
Pokud vás baví číst články, u kterých můžete mít radost z objevování nových souvislostí, jste na správném místě. Tento blog nabízí spoustu inspirace i zajímavých postřehů, které vás vtáhnou a možná vám ukážou věci z jiného úhlu pohledu. Prozkoumejte i další příspěvky a nechte se překvapit, co všechno zde můžete objevit!
Epiflash - podpora kvality opeření a srsti
Skladem
Tekuté doplňkové krmivo pro drůbež a krůty, které se používá při řešení problémů spojených s…
269 Kč
399 Kč
Šrotovník na obilí 0,75 kW
Skladem
Velmi kvalitní šrotovník na obilí a další plodiny. Výkon 0,75 kW.
3 499 Kč
Škubačka drůbeže na vrtačku 24 ks prstů
Skladem
Škubačka na vrtačku na slepice, kačeny, husy a krůty, 30-40 ks drůbeže za hodinu, 24 ks škubacích…
2 099 Kč