kurníky
Dárkové poukazy

Od slepice ke stolu aneb správná péče o vejce

Blogujeme Přidáno 03.12.2021

Aby byla zajištěna kvalita vajec i v malochovu, musí se chovatelé správně naučit se snesenými vejci zacházet, a to od samého sesbírání z hnízd až po samotnou přípravu v kuchyni.

Od slepice ke stolu aneb správná péče o vejce

Stav vajíčka, především jeho kvalita jeho skořápky i jeho obsahu přímo souvisí s tím, jak dobře se s hejnem slepic hospodaří. Krmení dobře vyvážené krmné dávky, doplňování vápníku a čerstvé pitné vody, to vše může a také ovlivní kvalitu snesených vajec od vašich nosnic. Čerstvá vejce z malochovu se zpracovávají jinak než vejce z obchodu s potravinami. Díky vyšší kvalitě péče a výživy mají čerstvá vejce od chovatele často vynikající chuť, texturu a silnější skořápku. Aby byla zajištěna kvalita, musí se chovatelé slepice naučit správné skladovací a manipulační techniky s vejci. A jaké že to jsou?

Často a brzo

Většina slepic snese své vejce většinou do 10 h dopoledne. Nejlepší je proto sbírat vajíčka každý den od rána cca do oběda. Prostě, čím dříve po snesení, tím lépe. Čím déle bude vejce ponecháno v hnízdě, tím je pravděpodobnější, že se ušpiní, rozbije nebo ztratí kvalitu jeho obsahu. Ideální je vejce tedy sbírat alespoň dvakrát denně, zejména potom v létě, kdy jsou dost často venku i vysoké teploty. Horko totiž žloutku ani bílku opravdu neprospívá. V zimě vajíčku zase vadí mráz, takže i v chladném počasí, se do kurníku vydávejte dvakrát denně.

Není nic lepšího, než mít k snídaní čerstvá domácí vajíčka.

Kurník a snáškové hnízdo

Čím čistší je kurník, tím čistší budou i vaše vejce. Špinavé, vlhké ubikace a snášková hnízda způsobí zašpinění, znečištění vajec a vyšší riziko kontaminace vajec bakteriemi. Každý týden proto vyčistěte kurník a hnízda a později přidejte čistou podestýlku. Na každých pět slepic by mělo být jedno hnízdo, aby se omezil provoz a rozbíjení vajec. Díky časnému a častému sběru vajec je méně pravděpodobné, že budou vejce špinavá nebo rozbitá.

Pokojová teplota vs. lednice

Nemytá, čerstvě snesená vejce mohu být bezpečně skladována při pokojové teplotě pro dobu několika dnů nebo týdnů. Je to skvělý způsob, jak mít svá krásný vejce také vystavená. Mějte ale na paměti, že jeden den při pokojové teplotě odpovídá přibližně týdnů v lednici. Pokud neplánujete vejce nějakou dobu jíst, je nejlepší je dát do chladničky. Vejce obecně vydrží při pokojové teplotě asi 3 týdny, aniž by se zkazila, ovšem s porovnáním s chlazenými, je to málo, ta vydrží totiž i dva měsíce.

Skladování vajec

Vyhýbání se mytí vajec až těsně před jejich použitím prodlouží jejich trvanlivost a čerstvost. Vejce mají přirozený květ neboli vnější ochrannou vrstvu, která brání přístupu vzduchu a škodlivých bakterií. Mytím vajec odstraníte ochranný květ a vejce bude zranitelnější vůči bakteriím a zkažení. Pokud se vejce musí umýt kvůli blátě nebo hovínku, měla by se opláchnout a potřít pouze teplou vodou a poté uložit do lednice. K mytí vajec nikdy nepoužívejte studenou vodu, způsobí to stažení skořápky a vytáhne veškeré nečistoty nebo bakterie z povrchu do pórů skořápky. Jak taková vejce poté skladovat?

  • Vejce skladujte špičkou, tedy menším koncem, dolů a vždy na platech.
  • Plata si vždy označte tak, abyste věděli, který vejce jsou čerstvá a která starší.
  • Skladujte je vždy v relativní vlhkosti kolem 70 % a ideálně při teplotě mezi 7 až 10 ° C.
  • Nikdy neskladujte vejce s materiály, které mají zápach. Vejce zachytí pachy jablek, ryb, cibule i brambor.
  • Nikdy neskladujte vejce při pokojové teplotě.
  • Ponechání vajec na teplém a suchém místě způsobí rychlé snížení kvality jeho obsahu.

Prodej vajec z přebytků

Neexistují žádné zákony, které by zakazovaly prodej vajec z vašeho malochovu. Existuje však několik požadavků na jejich prodej a v případě, že chováte méně než 3000 nosnic. A jsou to tyto požadavky:

  • Prodej vajec do 5 dnů od jejich snesení.
  • Uchování vajec při teplotě 7 ° C.
  • Skladování v nových čistých platech.
  • Plato musí být vždy označeno jménem a adresou chovatele a datumem snášky.

Pamatujte si jedno pravidlo, se kterým po celou dobu se skladování vajec vystačíte, a to, že vejce uchovávejte vždy v chladu a temnu a takto skladovaná se je snažte vždy do jednoho měsíce spotřebovat.

sleva
22%
Mám skladem
Expeduji ihned

Akční cena!

Kurník

Kurník "Start"

Skladem

Dřevěný kurník německé kvality. Kurník je určen pro chovatele slepičího hejna čítající cca 5 kusů…

4 190 Kč
5 390 Kč

Mám skladem
Expeduji ihned

Snáškové hnízdo 1dílné

Snáškové hnízdo 1dílné

Skladem

Snáškové hnízdo z pozinkovaného plechu, určeno pro všechna plemena nosných slepic.

sleva
39%
Mám skladem
Expeduji ihned

Doprava
zdarma

AKČNÍ CENA!

Kurník

Kurník "Kokrháček"

Skladem

Prostorný kurník vyroben z masivního dřeva a s velkým výběhem, který zajistí jak dostatek prostoru…

7 890 Kč
12 999 Kč

sleva
41%
Mám skladem
Expeduji ihned

Doprava
zdarma

Novinka

Plechový domek

Plechový domek "Bruno"

Skladem

Plechový domek v barvě ořechu je vyroben z kvalitní žárově pozinkované ocelové desky o tloušťce 0…

11 900 Kč
20 289 Kč

Novinky a akce zasíláme zdarma

Postup jak případně zrušit odběr novinek naleznete v každém zaslaném e-mailu.


Nastavení ochrany soukromí

Přizpůsobujeme se Vám na míru. Abychom v tom byli co možná nejlepší, potřebujeme Váš souhlas k využití jednotlivých cookies a předáním dat třetím stranám. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Souhlasím

Nastavení cookie

Zde máte možnost povolit jednotlivé cookies podle Vašich preferencí.

Souhlasím se všemi Odmítnout vše