Košík 0 Kč

  

 

 

 

 

 

 


5 způsobů, jak zjistit dobré a zkažené vejce

5 způsobů, jak zjistit dobré a zkažené vejce

Každý chovatel se jistě dostal do situace, že otevře lednici, sáhne po vajíčku a ejhle, náhle si nepamatuje, jak dlouho vejce v ledničce „sedí“. A co teď?

Není nic horší, než když v neděli ráno zaděláváte těsto na koláč a při rozklepnutí vajíčka zjistíte, že bylo vejce zkažené, zvlášť pokud ho vyklepnete přímo do mouky, a ne do vedlejší misky. Bohužel i toto se běžně stává nám všem. Je sice pravda, že delším skladováním vajec se jejich kvalita snižuje, nicméně vejce je špatné jen tehdy, pokud se začne uvnitř rozkládat kvůli bakteriím nebo plísním. Takže to, že vejce leží v lednici již dva týdny, nemusí nutně znamenat, že je zkažené. Jak tedy jednoduše zjistit, které vajíčko je dobré a které špatné, aniž byste ho museli rozklepnout?

Datum expirace

Nejjednodušší způsob, jak zjistit, zda je vejce stále dobré, ovšem jen za předpokladu, že vajíčka kupujete v obchodech. Ti z vás, kteří mají svůj chov, a tudíž domácí vajíčka je samozřejmě mohou popisovat datume snášky, nicméně se toto značení vyskytuje jen zřídkakdy. Postačí tedy, pokud budete mít přehled v tom, jak vajíčka do lednice vkládáte a která jsou ta nejčerstvější.

Čichám, čicháš, čicháte

Ano, čtete dobře. Test čichání jen nejstarší, nejjednodušší a nejspolehlivější metoda, jak zjistíte, zda je vajíčko dobré nebo se již zkazilo. Vejce, které je totiž zkažené ze sebe vydává nezaměnitelný pach, a to i bez ohledu na to, zda je syrové nebo uvařené. A pokud přes skořápku nic necítíte, jednoduše vajíčko rozklepněte a na čistém talíři k němu přičichnete a poznáte hned, zda se dá ještě v kuchyni použít nebo zda už patří do koše.

Bílé nebo hnědé vajíčko? Na čerstvost nemá barva skořápky žádný vliv.

Vizuální kontrola

Kromě nosu nezapomínejte ani na své oči, které budou také velmi cenným nástrojem k tomu, jak zjistit, jestli máte v lednici vajíčka zkažená nebo čerstvá. Zatímco vnitřek vajíček bude ještě stále chránit skořápka, vy zkontrolujte, zda není prasklá nebo nějak jinak porušená. Prášek na skořápce může znamenat jistou formu plísně a praskliny zase přítomnost bakterií. A jak by měl vypadat žloutek a bílek:

  • Barva žloutku. Pokud vypadá skořápka dobře, je suchá a bez poškození, rozklepněte vajíčko před použitím do misky a podívejte se na zbarvení žloutku. Jestliže bude růžové, modré nebo zelené, objevily se již uvnitř vajíčka plísně. Takové vajíčko již dále nepoužívejte.
  • Bílek vajíčka. I bílek lze pomocí očí zkontrolovat. Jestliže rozklepnete vajíčko do misky a žloutek ale i bílek bude rozlitý po celém vnitřku misku, naznačuje to, že vejce je staré a jeho kvalita klesá. Špatné být ovšem ještě nemusí.

 food oc egg soft boiled GIF  eggs omlette GIF   egg GIF

Plovoucí vajíčko

Float test-zkouška ve vodě, je jednou ze nejpopulárnějších metod. jak zjistit, zda jsou vaše vajíčka stále čerstvá, a tedy i chutná. Chcete-li provést „vodní“ test, jemně vložte vajíčko do nádoby s vodou a pokud se vejce potopí, je čerstvé, vyskočí-li nahoru nebo bude dokonce plavat, je staré. Přesto, že vám tato metoda dá najevo, že je vajíčko staré, neznamená to vždy, že bude i špatné.

Prosvětlení vejce

Prosvětlování vajec je metoda, která se používá ke zjištění oplodněných vajíček, a právě i k posouzení jejich kvalit. K aplikaci metody budete potřebovat tmavou místnost a světelný zdroj. Dříve se používaly svíčky, dnes bude lepší malá baterka nebo lampička na čtení. A jak vejce správně prosvětlit?

  • Vezměte do ruky baterku spolu s vajíčkem.
  • Baterku přiložte na širší konec skořápky.
  • Vajíčkem otočte zleva doprava a celou dobru na skořápku sviťte baterkou.

Vitamíny vliv na čerstvost vajíčka nemají, ale na produkci vajec ano.

  • Pouhým okem zjistíte, zda je uvnitř velká nebo malá vzduchová bublina.
  • Jestliže bude bublinka malá, je vejce čerstvé, jak totiž stárne, plyny nahradí vodu a vzduchová kapsa se zvětší.
  • Jak přesouváte vajíčkem z jedné strany na druhou, můžete pozorovat i to, zda je žloutek a bílek pevný, pokud se málo pohybuje, je vajíčko vždy čerstvé.

Nedostatek lidských znalostí o tom, jak zjistit, kdy se vejce stalo špatným, vede některé lidi k tomu, že vajíčka zbytečně vyhazují, aniž by o tom byly přesvědčeni, a tak často vyhazují vejce špatná. Nezapomeňte ovšem na to, že i když provedete test čerstvosti vajíčka podle těchto způsobů, je důležité, abyste je před jídlem dostatečně uvařili a syrová je používali jen v nejnutnějším případě.



Datum zveřejnění: 25.03.2019




Novinky a akce zasíláme zdarma

Postup jak případně zrušit odběr novinek naleznete v každém zaslaném e-mailu.