kurníky
Dárkové poukazy

Znáte stoleté vejce nebo také vejce tisícileté?

Blogujeme Přidáno 20.06.2023

Specialita čínské kuchyně, ano to je stoleté nebo také černé čínské vejce. Jak se tato delikatesa vyrábí a lze ji ochutnat aniž byste museli podniknout cestu do Číny?

Znáte stoleté vejce nebo také vejce tisícileté?

Černé vejce jinak nazývané také jako vejce tisíciletí nebo stoleté vejce je specialitou všech čínských kuchyní. Jeho složitý postup výroby je opředen několika mýty a pověstmi a kdo ho vlastně vynalezl se dnes již zřejmě nedozvíme. Jak se takové tisícileté vejce vyrábí, kde všude se dá sehnat a jak vlastně takové černé a ne příliš vábně vypadající pokrm chutná?

Co je stoleté vejce?

Jedná se o tradiční čínský pokrm vyráběný ze syrových vajec. Obvykle se servíruje jako předkrm, můžete ho jíst i samostatně nebo se často přidává do salátů. Připravit černé vejce je dost časově náročné. V asijských zemi se dá koupit téměř na každém kroku už jako hotové vejce. U nás ho seženete ve specializovaných obchodech s exotickým zboží. Vejce se prodávají obvykle po šesti kusech a stojí něco kolem 150 Kč/balení. Po zakoupení vám v lednici vydrží klidně i půl roku.

Chuť černého vejce připomíná plesnivý sýr.

Jak se černé vejce připravuje?

Stoleté vejce se připravuje vždy se syrových slepičích, křepelčích nebo kachních vajíček. Jeho černá barva není sice nijak lákavá, nicméně jeho chuť vyváží veškerý jeho vzhled. Ke zčernání vajíčko nedojde za použití potravinářského barviva, ale díky přirozeným chemickým reakcím během stárnutí naloženého vejce. Postup výroby tisíciletého vejce je následující:

  • Vezmete prachobyčejné slepičí, kachní nebo křepelčí vejce, které naložíte do směsi popela, hlíny, soli, rýžových slupek a hašeného vápna. V této směsi necháte vejce naložené minimálně tři měsíce.
  • Směs postupně kolem vajec ztvrdne, čím tak vznikne bariéra, která po celou dobu vejce chrání před oxidací a bakteriemi.
    V průběhu třech měsíců se oxid vápenatý změní na hydroxid vápenatý, který způsobí změny pH uvnitř vajíčka – dojde ke zvýšení zásaditosti.
  • V zásaditém prostředí se dále vaječný žloutek rozloží na glukózu a aminokyseliny a dojde k tzv. Maillardově reakci (tvorba hnědého až černého zbarvení). Jen pro zajímavost tato metoda vzniká i pře pečení chleba, kdy se kůrka mění na hnědou až černou barvu.
  • Po třech měsících se tak vejce zbarví do černohněda. Z bílku se stane želé a žloutek je mazlavý v barvách tmavě zelené až šedé.
  • Vejce jsou silně cítit po sirovodíku a čpavku a chuťově připomínají modrý sýr.
  • Některá z vajec mají po době zrání na povrchu vzory připomínající větvičky borovice. Tato vejce jsou prý nejkvalitnější a přezdívají se jako vejce Songhua nebo jednoduše vejce borovice.

Stoleté vejce je v Číně tou největší delikatesou.

Kde se vzalo, tu se vzalo

Jak jsme již v úvodu zmínili, pravý výklad toho, kdo černé vejce vynalezl se dnes zřejmě už nedozvíme. Jedna teorie praví, že metoda ukládání drůbežích vajec do popela vznikla díky potřebě vejce konzervovat a uchovat tak jejich čerstvost. Dojít k tomu údajně mělo před 600 let v severočínské provincii Hunan. V těchto časech prý jeden zvídavý Číňan objevil kachní vejce ukryté v tůni hašeného vápna a rozhodl se o ochutnat. A ejhle, vejce mu zachutnalo, o svůj nález se podělil s ostatním a vejce se takto začala postupně upravovat záměrně.

O druhé legendě se traduje, že se jistý farmář z Hunanu chtěl dvořit zdejší dívce a aby ji překvapil, tak ji nechal v její zahradě kachní vajíčka. Jenže dívka vejce objevila až po dvou týdnech při čištění popelové jámy. A tak se z obyčejného kachního vejce stalo vejce stoleté.

Okouzlila vás tato neobvyklá čínská dobrota? Pak není nic jednodušší, než si vejce zakoupit v některém ze specializovaných obchodů a prostě ho doma vyzkoušet. Buď vám zachutná anebo to bude poslední černé vejce, které jste kdy koupili.

sleva
24%
Mám skladem
Expeduji ihned

Kurník

Kurník "M"

Skladem

Krásný prostorný kurník s velkým výběhem pro Vaše slepice. Velice odolný proti povětrnostním vlivům…

4 490 Kč
5 900 Kč

Mám skladem
Expeduji ihned

Amivit D

Amivit D

Skladem

Doplňkové tekuté krmivo určeno především pro slepice pro doplnění vitamínů, minerálních látek v…

Mám skladem
Expeduji ihned

Peletky - moučný červ

Peletky - moučný červ

Skladem

Peletky sušeného moučného červa jsou vhodným doplňkem stravy ptáků vč. drůbeže, ryb, ještěrek,…

Novinky a akce zasíláme zdarma

Postup jak případně zrušit odběr novinek naleznete v každém zaslaném e-mailu.


Nastavení ochrany soukromí

Přizpůsobujeme se Vám na míru. Abychom v tom byli co možná nejlepší, potřebujeme Váš souhlas k využití jednotlivých cookies a předáním dat třetím stranám. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Souhlasím

Nastavení cookie

Zde máte možnost povolit jednotlivé cookies podle Vašich preferencí.

Souhlasím se všemi Odmítnout vše