Košík 0 Kč

   

 

 

 

 

 

 


Kachní a slepičí vejce: co mají společného?

Kachní a slepičí vejce: co mají společného?

Přesto, že chováte kachny i slepice jste všichni ve vaší domácnosti seznámeni hlavně s vejci slepičími, ale co ty kachní? Jaké je jejich srovnání s nejfrekventovanějším vajíčkem od slepice třeba v kuchyni a jaký je mezi nimi vůbec rozdíl co se týká nutričních hodnot?

Přesto, že slepičí vejce je nejrozšířenějším druhem vajíčka na světě, ani to kachní ale nijak v počtu nezaostává a čím dál tím více jej restaurace používají v kuchyně. Kachní vajíčko je totiž nejenom větší, než to slepičí, ale má i vyšší hodnoty co se nutričně týče a omeleta z kachního vajíčka chutná prostě jinak. Lépe. A proč tomu tak je?

Vaječná fakta

Jak si vedou tato dvě vajíčka proti se obě, co se týče třeba obsahu kalorií a sacharidů? Které z nich je lepší v kuchyni zvolit, pokud jste si zrovna stoupli na váhu a zjistili jste, že máte nějaké to kilo navíc? Platí zde fráze, že co je větší je i kaloričtější? Pojďme se na vajíčka podívat zblízka.

  • Kalorie. Zatímco slepičí vajíčko o hmotnosti 50 g obsahuje asi 70 kalorií jeho protějšek v podobě kachního vajíčka o váze 70 g jich má o celých 50 více, tedy až 130 kalorií.
  • Tuk. Tuku, který se nachází výhradně jen ve žloutku vajíčka, obsahuje slepičí vajíčko také méně, a to kolem 5 g z celkové hmotnosti vajíčka. U kachních vajíček je to potom gramů deset, tedy dvojnásobek, a to i přesto, že váha vajíček dvojnásobná není.

Obě vajíčka mají v kuchyni své nezastupitelné místo.

  • Cholesterol. Někomu může cholesterol nahánět hrůzu, přesto je ale v lidském těle velice důležitou steroidní látkou a pokud budete přijít ten správný, žádné hrozby se obávat nemusíte. Jedno slepičí vajíčko obsahuje asi 200 mg této tukové látky, kachní potom až 620 mg, což ale není při konzumaci vůbec na škodu, při konzumaci vajec mluvíme vždy o zdravém cholesterolu.
  • Sacharidy. Cukry žádné vajíčko téměř neobsahuje, přesněji tedy to slepičí vůbec a kachní asi kolem 1 g, což je zanedbatelné množství, které není nijak nebezpečné pro lidský organismus.
  • Protein. Obsah proteinu nebo také bílkovin se u obou vajíček sice liší, ale není to nijak výrazné číslo. Slepičí vajíčko obsahuje v průměru 6 gramů bílkovin, a to kachní asi deset.

Slepičí versus kachní

  • Velikost. Pokud položíte na levou stranu slepičí vejce a na pravou kachní, jistě uvidíte rozdíl v jeho velikosti ihned na první pohled. A je to i zřejmě, malá slepička musí zákonitě snést i menší vejce než kachna, která v dospělosti váží téměř 5 x víc než nosnice. Rozměr slepičího vajíčka od jednoho konce k druhému se průměrně pohybuje v rozmezí od 5, 5 cm do 6, 5 cm. U kachny je to 7 cm a 8,5 cm.

   duck petting GIF   egg talking GIF   wife hens GIF

  • Skořápka. Kachní skořápky nejen že je větší, ale je i daleko tvrdší a odolnější vůči mechanickému poškození než skořápka vajíčka od slepice. Proto je nutné kachní vejce i déle vařit, než slepičí. Doporučujeme alespoň 15 min, a to hlavně z důvodu zvýšeného rizika salmonely, protože kachní vejce bývají často hodně znečištěna trusem.
  • Obsah vejce. I tady jsou značné rozdíly. Žloutek bude větší u kachního vajíčka než slepičího a při uvaření bude zbarven do červena, bílek zase do modra. Pro představu jedno volské oko od kachny vydá za dvě slepičí.

Nutriční rozdíly

Pokud jde o výživu jsou kachní a kuřecí vejce ve svém obsahu velmi podobné. Přesto lépe nutričně vychází kachní vejce. V čem se liší od toho, které snesla slepička?

  • Tuk, který obsahují je zdravější než u vejce slepičího.
  • Tím, že je vajíčko větší má i vyšší obsah bílkovin.
  • Kachní vajíčka mají větší obsah Omega 3 mastných kyselin.
  • Obsahují více vitamínů a minerálů jako je železo, vitamín A a B12.

Odlišnost v kuchyni

Jaké výhody vám přinesou v kuchyni kachní vejce oproti těm slepičím a z jakých vajec jsou bábovky nebo palačinky chutnější?

  • Kachní vejce se vaří stejným způsobem jako slepičí, jen o něco déle.
  • Při smažení buďte více opatrní, protože kachní vejce obsahuje méně vody, a tak při delší době strávené na pánvi by mělo vejce gumovitou konzistenci.
  • Vejce má olejnatější chuť a barva bílku po uvaření je spíše modrá, žloutku potom červená.
  • Kachní vejce je silnější a výraznější chuti, někdo o chutí tvrdí že je i „lehčí“.

A ještě jednu výhodu kachní vajíčko má. Lidé, kteří jsou z nějakého důvodu na slepičí vejce alergičtí, tak kachní vajíčko jim naopak problém nedělá. Vždy se ale raději poraďte se svým lékařem.



Datum zveřejnění: 12.03.2019




Novinky a akce zasíláme zdarma

Postup jak případně zrušit odběr novinek naleznete v každém zaslaném e-mailu.