kurníky
Vitamíny a minerály

Maso drůbeže aneb která slepice chutná nejlépe

Blogujeme Přidáno 03.08.2018

Pokud patříte mezi milovníky drůbežího masa jistě víte, že toto maso patří k nejpoužívanějším surovinám v naší kuchyni, přičemž nejznámější je maso kuřecí. Víte ovšem, jak staré kuřecí maso je na pultech vůbec k dostání a kdy je nejlepší drůbež porazit, pokud si chováte svou vlastní?

Maso drůbeže aneb která slepice chutná nejlépe

Drůbeží maso patří fyziologicky k tomu nejvýživnějšímu a nejcennějšímu, je snadno stravitelné a především, což je nejdůležitější, velmi chutné. Dobrá flákota též obsahuje vysoký podíl minerálních látek a vitamínů. Musíte mít ovšem štěstí a mít k dispozici na pekáč tzn. maso „akorát“, takže ani staré ani mladé. A jaké že maso to tedy má být?

Masné plemeno

Při líhnutí bývá obyčejně polovina kuřat kohoutci. Z toho tedy plyne, že se tato kuřata chovají jen krátkou dobu a brzy tedy končí u vás doma na pekáči. Pochopitelně zase každé hejno, které chovatel na svém dvorku vlastní, je tvořeno hlavně slepicemi, které se porážejí v různém časovém období tak, aby byly ještě vhodné k upečení, na polévku nebo na sekanou. Nejdůležitější tedy hraje roli to, jaké plemeno si na svou zahradu vyberete, protože ne každá slepice je dobrá nosnice a zároveň výborná na maso. Na vysvětlenou uvádíme pár příkladů:

  • Isabrown. Hybridní slepička vyšlechtěna speciálně tak, aby se stala co nejlepší nosnicí. Nicméně její váha v dospělosti dosahuje přes 2 kila a pokud má správně sestavený jídelníček a není zatučněná, dosahuje i její maso výtečných kvalit.

U víte, kdy je ten správný čas na polévku nebo pečínku?

  • Sussex. Černobílou krásku můžeme rozhodně zařadit mezi masná plemena slepic. Její váha v dospělosti dosahuje až 3 kila, kohoutek potom o kilo více. Přestože je sussexka i výbornou nosnicí, která vám snese až 300 ks vajec za rok, chovatelé ji především chovají pro její vysokou zmasilost a vynikající chuť masa.
  • Dominant. Slepičky dominant se díky své hmotnosti, která v dospělosti dosahuje kolem 2,5 kil řadí mezi středně těžká plemena. Přestože dominant kropenatý nebo hnědý není vyložené masné plemeno, pochutná si na něm. Maso je libové a velmi křehké. Pokud mají navíc slepičky ve výkrmu dostatek minerálních látek, jejich maso si zamilujete.

mbm GIF    chicken rotisserie GIF    Animated GIF

Je libo masíčko?

Chováte několik kusů drůbeže, které mají výborné podmínky pro chov, dostatek kvalitní stravy a čas od času se rozhodnete, že by pár kousků mohlo být výrobnou pečínkou pro vaši rodinu? Jaký věk je pro porážku tím nejlepším a hraje věk porážky zásadní roli v chutnosti masa?

  • Mladá drůbež. U malochovatelů nehraje časový faktor žádnou roli, oproti velkochovatelům, kde jsou kohoutci krmeni koncentrovaným krmivem, aby v co nejkratším čase dosáhli jateční váhy.  Pokud máte tedy právě vylíhnutá kuřátka - brojlery, nechte je žít déle, alespoň do 12 týdnů, kdy dosáhnout přiměřené velikosti k porážce. Nejlepší také bude, pokud jim po celou dobu výkrmu necháte volno a zajistíte dostatek vydatné stravy.

Mladé masíčko je rozhodně lepší než to staré.

  • Starší zvíře. Za starých dobrých časů se krky drůbeže cpaly šiškami, aby měla co největší váhu a tělesnou hmotu. Dnes se toto považuje za týrání zvířat a žádného chovatele nic podobného ani nenapadne. Dnes se každý chovatel spokojí s tím, že své nosnice, které dosáhly věku 4 let a přestaly už snášet vajíčka, stanou chutnou nedělní pečínkou. Pokud byste poráželi drůbež starší jak čtyři roky, počítejte s tím, že jejich maso nebude tak šťavnaté a křehké, jako u mladšího kousku.
  • Porážka. Než chovanou drůbež dostanete do polévky nebo na pekáč, musíte ji nejprve usmrtit, oškubat a vykuchat. U mladé drůbeže se všechny tyto nutné kroky provádějí samozřejmě lépe a snáze, než u drůbeže přestárlé a zatučněné.

Černé jako uhel

Konzumovali  jste někde černé maso? Pokud ne a patří mezi "fajnšmekry" a rádi byste vyzkoušeli něco netradičního, co se konzumace drůbežího masa týče. Zakupte si u nás násadová vajíčka cémanských slepiček. Po nějakém čase se tak dočkáte unikátních tvorů, které nezdobí jen černé peří, ale tato barva se nachází i na jejich zobáku, pařátech, mase a vnitřnostech. 

Jakému masíčku dáváte přednost vy? Máte raději mladé a šťavnaté nebo starší a „usedlé“? Ať už u vás vítězí jakýkoliv druh masa, není nic lepšího než mít masíčko od svých slepiček chovaných na zelené trávě.

 

 

 

Novinky a akce zasíláme zdarma

Postup jak případně zrušit odběr novinek naleznete v každém zaslaném e-mailu.


Nastavení ochrany soukromí

Přizpůsobujeme se Vám na míru. Abychom v tom byli co možná nejlepší, potřebujeme Váš souhlas k využití jednotlivých cookies a předáním dat třetím stranám. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Souhlasím

Nastavení cookie

Zde máte možnost povolit jednotlivé cookies podle Vašich preferencí.

Souhlasím se všemi Odmítnout vše