https://www.slepicar.cz/kurniky/66/
plechové domky

Maso drůbeže aneb která slepice chutná nejlépe

Blogujeme Přidáno 03.08.2018

Pokud patříte mezi milovníky drůbežího masa jistě víte, že toto maso patří k nejpoužívanějším surovinám v naší kuchyni, přičemž nejznámější je maso kuřecí. Víte ovšem, jak staré kuřecí maso je na pultech vůbec k dostání a kdy je nejlepší drůbež porazit, pokud si chováte svou vlastní?

Maso drůbeže aneb která slepice chutná nejlépe

JSTE U MNE POPRVÉ?

VYUŽIJTE SLEVU 100 KČ NA NÁKUP GRANULÍ PRO PSY A KOČKY

PŘEJDĚTE ZDE A POUŽIJTE KÓD: PRVNINAKUP

Drůbeží maso patří fyziologicky k tomu nejvýživnějšímu a nejcennějšímu, je snadno stravitelné a především, což je nejdůležitější, velmi chutné. Dobrý flákota též obsahuje vysoký podíl minerálních látek a vitamínů. Musíte mít ovšem štěstí a mít k dispozici na pekáč tzn. maso „akorát“, takže ani staré ani mladé. A jaké že maso to tedy má být?

Masné plemeno

Při líhnutí bývá obyčejně polovina kuřat kohoutci. Z toho tedy plyne, že se tato kuřata chovají jen krátkou dobu a brzy tedy končí u vás doma na pekáči. Pochopitelně zase každé hejno, které chovatel na svém dvorku vlastní, je tvořeno hlavně slepicemi, které se porážejí v různém časovém období tak, aby byly ještě vhodné k upečení, na polévku nebo na sekanou. Nejdůležitější tedy hraje roli to, jaké plemeno si na svou zahradu vyberete, protože ne každá slepice je dobrá nosnice a zároveň výborná na maso. Na vysvětlenou uvádíme pár příkladů:

  • IsaBrown. Hybridní slepička vyšlechtěna speciálně tak, aby se stala co nejlepší nosnicí. Nicméně její váha v dospělosti dosahuje přes 2 kila a pokud má správně sestavený jídelníček a není zatučněná, dosahuje i její maso výtečných kvalit.

U víte, kdy je ten správný čas na polévku nebo pečínku?

  • Sussex. Černobílou krásku můžeme rozhodně zařadit mezi masná plemena slepic. Její váha v dospělosti dosahuje až 3 kila, kohoutek potom o kilo více. Přestože je sussexka i výbornou nosnicí, která vám snese až 300 ks vajec za rok, chovatelé ji především chovají pro její vysokou zmasilost a vynikající chuť masa.
  • Dominant. Slepičky dominant se díky své hmotnosti, která v dospělosti dosahuje kolem 2,5 kil řadí mezi středně těžká plemena. Přestože dominant kropenatý nebo hnědý není vyložené masné plemeno, pochutná si na něm. Maso je libové a velmi křehké. Pokud mají navíc slepičky ve výkrmu dostatek minerálních látek, jejich maso si zamilujete.

mbm GIF    chicken rotisserie GIF    Animated GIF

Je libo masíčko?

Chováte několik kusů drůbeže, které mají výborné podmínky pro chov, dostatek kvalitní stravy a čas od času se rozhodnete, že by pár kousků mohlo být výrobnou pečínkou pro vaši rodinu? Jaký věk je pro porážku tím nejlepším a hraje věk porážky zásadní roli v chutnosti masa?

  • Mladá drůbež. U malochovatelů nehraje časový faktor žádnou roli, oproti velkochovatelům, kde jsou kohoutci krmeni koncentrovaným krmivem, aby v co nejkratším čase dosáhli jateční váhy.  Pokud máte tedy právě vylíhnutá kuřátka - brojlery, nechte je žít déle, alespoň do 12 týdnů, kdy dosáhnout přiměřené velikosti k porážce. Nejlepší také bude, pokud jim po celou dobu výkrmu necháte volno a zajistíte dostatek vydatné stravy.

Mladé masíčko je rozhodně lepší než to staré.

  • Starší zvíře. Za starých dobrých časů se krky drůbeže cpaly šiškami, aby měla co největší váhu a tělesnou hmotu. Dnes se toto považuje za týrání zvířat a žádného chovatele nic podobného ani nenapadne. Dnes se každý chovatel spokojí s tím, že své nosnice, které dosáhly věku 4 let a přestaly už snášet vajíčka, stanou chutnou nedělní pečínkou. Pokud byste poráželi drůbež starší jak čtyři roky, počítejte s tím, že jejich maso nebude tak šťavnaté a křehké, jako u mladšího kousku.
  • Porážka. Než chovanou drůbež dostanete do polévky nebo na pekáč, musíte ji nejprve usmrtit, oškubat a vykuchat. U mladé drůbeže se všechny tyto nutné kroky provádějí samozřejmě lépe a snáze, než u drůbeže přestárlé a zatučněné.

Černé jako uhel

Konzumovali  jste někde černé maso? Pokud ne a patří mezi "fajnšmekry" a rádi byste vyzkoušeli něco netradičního, co se konzumace drůbežího masa týče. Zakupte si u nás násadová vajíčka cémanských slepiček. Po nějakém čase se tak dočkáte unikátních tvorů, které nezdobí jen černé peří, ale tato barva se nachází i na jejich zobáku, pařátech, mase a vnitřnostech. 

Jakému masíčku dáváte přednost vy? Máte raději mladé a šťavnaté nebo starší a „usedlé“? Ať už u vás vítězí jakýkoliv druh masa, není nic lepšího než mít masíčko od svých slepiček chovaných na zelené trávě.

 

 

 

JSTE U MNE POPRVÉ?

VYUŽIJTE SLEVU 100 KČ NA PRVNÍ NÁKUP

V OBJEDNÁVCE DRŮBEŽE ČI KURNÍKŮ ZADEJTE KÓD: PRVNINAKUP

sleva
48%
Mám skladem
Expeduji ihned

Doprava
zdarma

Poslední 1 kus !

Kurník

Kurník "Kokrháček"

Skladem

Prostorný kurník vyroben z masivního dřeva a s velkým výběhem, který zajistí jak dostatek prostoru…

7 490 Kč
13 950 Kč

registrovaní 7 290 Kč

sleva
15%
Mám skladem
Expeduji ihned

Kurník

Kurník "Start"

Skladem

Dřevěný kurník německé kvality. Kurník je určen pro chovatele slepičího hejna čítající cca 5 kusů…

4 490 Kč
5 190 Kč

registrovaní 4 390 Kč

sleva
12%
Mám skladem
Expeduji ihned

Doprava
zdarma

Kurník

Kurník "M"

Skladem

Krásný prostorný kurník s velkým výběhem pro Vaše slepice. Velice odolný proti povětrnostním vlivům…

5 790 Kč
6 490 Kč

registrovaní 5 690 Kč

sleva
17%
Mám skladem
Expeduji ihned

Novinka

Kurník

Kurník "Pinďa"

Skladem

Nejmenší kurník v nabídce vhodný pro 4 klasické slepice nebo zdrobnělá plemena slepic.

3 900 Kč
4 590 Kč

registrovaní 3 800 Kč

sleva
54%
Mám skladem
Expeduji ihned

Doprava
zdarma

Poslední 1 kus !

Kurník

Kurník "Stánek"

Skladem

Kurník připomínající svým tvarem stánek poskytne vaší drůbeži vše, po čem touží. Velká skříňová…

5 999 Kč
12 599 Kč

registrovaní 5 799 Kč

Novinky a akce zasíláme zdarma

Postup jak případně zrušit odběr novinek naleznete v každém zaslaném e-mailu.