Košík 0 Kč

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Sója jako bílkovinová bomba pro vaše slepice

Sója jako bílkovinová bomba pro vaše slepice

Bílkoviny jsou nedílnou součástí každého sneseného vajíčka v podobě bílého bílku, a tak není divu, že se ve velké míře musí zákonitě také objevit v krmivu, které přijímají vaše nosnice. Kde si s obsahem bílkovin stojí taková sója a jak ji slepičkám podávat se můžete dozvědět přečtením dnešního článku.

„Bez práce nejsou koláče“. Ano, tak zní známé české pořekadlo, které platí i u chovatelů drůbeže. Pokud si totiž přejí od svých slepic hromadu kvalitních vajec, neobejde se žádná tato nosnice bez starostlivé péče, a hlavně kvalitního a výživného krmiva. A mezi takový druh krmiva jistě můžeme zařadit právě i sóju. Ovšem i krmení touto potravinou má jistá pravidla a omezení, které je potřeba dodržet, jinak místa vajíček bude „sbírat“ akorát tak uhynulá těla vašich slepiček.

Mimořádná rostlina

Sóju můžeme zařadit mezi jednoleté rostliny, které dorůstají délky až 150 cm, čeledě bobovitých a její valnou část pokrývají většinou bíle a žlutě zbarvené chloupky. Plod, který rostlina produkuje je též celý posetý chmýřím a nazývá se lusk. Uvnitř každý lusk skrývá obvykle 1 až 4 semena, která mají barvou zelenou, hnědou, žlutou, černou nebo dvoubarevnou. Semena se vyznačují typicky hořkou chutí a tvrdší slupkou. Sóju lze využít jako potravinu širokého spektra, je vhodná jak pro konzumaci lidmi, zvířaty tak i jako surovina pro zpracovatelský průmysl. Její mimořádnost spočívá hlavně v obsahu bílkovin, kterých obsahuje až 40 %.

Sója, rostlina doslava nabítá bílkovin.

Sója třikrát jinak

Název sója pochází až ze vzdáleného Japonska, kde slovo „šója“ znamená sójová omáčka. Jednoletá rostlina má mnoho využití, nejčastěji se ovšem využívá jako krmivo pro veškerou hospodářskou zvěř. Pochutnávají si na ní nejen prasata a skot, ale i veškerá drůbež. Jak takové sójové boby ale slípkám v malochovu podávat a existuje nějaká omezení, kterých je potřeba se vyvarovat?

  • Uvařit. Sója je kromě bohatého zdroje dusíkatých látek také známá tím, že obsahuje tzv. antinutriční faktory, které vyžadují delší dobu zpracování před jejím podáním. Takže zahřátí sóji cca na 80 ° C po dobu několika vteřin, tyto „potvory“ zabije a slepičkám ani jiné drůbeží její podání nijak neuškodí.
  • Upéct. Jeden plech a pár bobů sóji nebo i šrotu vám bude stačit k výborné laskomině, na které si pochutná všechna drůbež na dvorku. Postup je následující. Nechte boby přes noc naložené ve vodě, uvařte je v mírně osolené vodě, pak slijte a vysypte na plech. Přidat můžete i dýňová nebo slunečnicová semínka. Troubu nastavte na 200 ° C a pečte, dokud nejsou boby úplně suché a hnědé.
  • Klíčky. A stejně tak jak někteří chovatelé pro své holky klíčí třeba pšenici, lze i klíčit sójové boby. Jak na to, se dozvíte ve videu na konci článku.

Sojové boby nebo i šrot patří stějně jako krmná směs do krmítek

Sója na vaší zahradě?

Ano, i to je možné. Přestože její konzumace ani pěstování nepatří mezi českou tradici, sója skutečně může růst i na vaší zahradě a být tak prospěšná nejen vašim kuřicím, ale i vašemu zdraví. Sója je rostlinkou teplomilnou, takže v našich podmínkách se jí daří pouze ve formě keříků, takže rostliny vysoké 1, 5 metru se sice nedočkáte, ale i tak se můžete těšit z docela dobrých úspěchů, které zahrádkáři u nás dosahují.

Rada Slepičáře

Ideálním krmivem s vysokým obsahem sóji pro vaše slepice je sójový šrot, který chutná nejlépe smíchaný s teplými bramborami. Jestliže že chystáte na vaření sóji, nejlepší je použít papiňák, kde vaření netrvá věčnost a boby si zachovají veškeré své živiny, a hlavně velký obsah bílkovin. Velmi dobře se mezi slepicemi také ujala varianta nasekaných bobů nahrubo namočená ve vodě a smíchání s ovesnými vločkami.

Ať tedy žije nejlepší krmivo s největším obsahem proteinů pro vaši drůbež. Před jejím podáním do krmítek si ale vždy vzpomeňte na Slepičáře a jeho rady a tipy, jak sóju správě připravit.

 


Datum zveřejnění: 10.09.2019




Novinky a akce zasíláme zdarma

Postup jak případně zrušit odběr novinek naleznete v každém zaslaném e-mailu.