kurníky
Dárkové poukazy

Kdy je ten správný čas zabít husu?

Blogujeme Přidáno 05.11.2019

Jedenáctý listopad se blíží, a tak není divu, že řada chovatelů a gurmánů se chystá tento svátek slavného světce oslavit chutnou husí pečínkou a sklenkou dobrého červeného vína. Je ovšem už nyní ten správný čas na husí hody a jak to vlastně s celou porážkou vykrmené husy je?

Kdy je ten správný čas zabít husu?

Na jaře jste si pořídila malá housátka, která jste poctivě krmili kvalitní směsí, zelenou stravou a ani vitamíny a minerály jste neopomněli? Pak se jistě sami sebe ptáte, kdy si už konečně zasloužíte tu vysněnou odměnu v podobě vypečené husičky a budete tak moci k nedělnímu obědu pozvat i zbytek vaší rodiny, která se jistě té o výkrm zasloužila. Kdy je na porážku husy moc brzo a kdy naopak je už zase pozdě a je lepší nechat krásku do chovu, protože byste si na ni už nepochutnali?

Právě teď

Porážet drůbež a chystat nový kuchařský recept, kterým byste nadchli své známe můžete v podstatě několikrát za rok, vždy záleží na tom, kdy s výkrmem husy začnete, v jakém staří si malá housata pořizujete, a hlavně s jakou láskou a péčí se jim v době výkrmu věnujete. Nejčastěji se pak husy zabíjejí v tomto období:

  • Konec léta. Stihli jste pořídit letošní housata brzo po skončení zimy a už v průběhu léta nebo k jeho konci se váha husiček, případně houserů, pohybovala kolem 4 kg a na první pohled se vám zdálo, že už je z husy pořádný kus? Pak není na co čekat a můžete se pustit do porážky. Chlazená vám sice do svátku svatého Martina nevydrží, ale husu můžu bez problému zamrazit i na půl roku, a přesto si na ni u stolu pochutnáte.

Škubačka je rozhodně lepší než vaše ruce.

  • Na podzim. Posvícenskou pečenou husičku si vychutnají zejména chovatelé, kteří zkraje roku s pořízením housat maličko otáleli a koupili je tak až koncem jara. A pokud jste pořídili husu brojlerovou, která rychle roste a má výbornou zmasilost, její jateční dospělosti se můžete dočkat už o 2 až 3 měsících, tedy akorát začít se zabitím v říjnu a v listopadu už může jít na pekáč.
  • Těšně před Vánoci. Koupili jste si malá housata až v té třetí vlně, tedy ke konci léta? Pak jistě na podzim mít jateční váhu nebudou a je třeba tedy vyčkat až na druhou polovinu prosince. Počítejte také s tím, že s pozdějším nákupem mladých housat ubývá venku zeleného, a tak připadne více přípravy stravy na chovatele, a ne na jinak samostatná housata.

Ideální husička

Bohužel ne vždy platí, že tím těžší, tím lepší a v případě husy, která brzo poputuje ne pekáč do vaší trouby to platí také. Nejlepší na porážku je husa o váze kolem 4 kg, takže klidně vezměte váhu z koupelny, postavte ji na rovnou zem venku na dvoře a husy na ni prostě nalákejte. Čtyři kila jsou tak ideální poměrem mezi masem a tukem, protože čím větší husa, tím více tuku, je totiž známo, větší husy, které už pak jen vykrmujete přibírají pouze tuk, nikoliv svalovinu, a tedy maso.

Jako po másle

Aby byla pro chovatele porážka husy rychlým a jednoduchým procesem, je dobré se na ni také předem dobře připravit. Zabít husu je věc jedna, ale co ostatní? Jak ji oškubete a co je vůbec nutné předem udělat, aby šlo peří snadno pryč? A co teprve potom takovou husu vykuchat? Než totiž budete mít před sebou zcela očištěnou a vykuchanou husu, kterou začnete kořenit a dávat na pekáč má to jistá pravidla, kterých byste se měli řídit, a to:

 

Husička na pastvě a poté na talíři. Kterou máte raději?

  • Zabití husy. Co nejostřejší nůž, vykrvovací trychtýř a nebát se husu chytit, tohle by vám mohlo pro začátek stačit. Důležitou roli hraje rychlost, čím bude podříznutí husího krku provedeno rychleji, tím lépe pro samotné zvíře i chovatele.
  • Oškubání. A tady to teprve celé začíná. Oškubat husu je totiž nejtěžší a zároveň nejdůležitější část celé její porážky. Než se totiž vyhrnete na škubání ručně nebo pomocí škubačky, je nutné husí peří na celý proces připravit. A to tak, že celou husu spaříte ve vařící vodě pomocí spařovacího kotle který vše zařídí za vás. A pokud máte škubačku, pak už jen stačí husu vložit do bubnu a škubačka také vše zařídí bez vaší větší pomoci.
  • Vykuchání. Zabití i škubání máte zdárně za sebou, nyní vás tedy čeká poslední část, než dáte vykrmenou husičku upéct do zlatova. Oproti slepicím, které se lépe kuchají čerstvé, je lepší zabitou a oškubanou husu předem zchladit a až poté se pustit do samotného kuchání. Začíná se u hlavy, pak je na řadě krk, a nakonec až nitro samotné husy. Pokud jste nikdy žádné zvíře před tím nekuchali, je určitě lepší shlédnout video. 

Myslíte si, že ani přes veškerou snahu se vám zabít, oškubat a vykuchat husu nepodařilo tak, jak byste si představovali? Nevadí, čím častěji budete husu nebo jakoukoliv jinou drůbež zabíjet, tím více se bude cítit jisti v kramflecích a za pár let budete zabíjet, škubat i kuchat drůbež jako profík.

Mám skladem
Expeduji ihned

Novinka

Škubačka drůbeže na vrtačku 24 ks prstů

Škubačka drůbeže na vrtačku 24 ks prstů

Skladem

Škubačka na vrtačku na slepice, kačeny, husy a krůty, 30-40 ks drůbeže za hodinu, 24 ks škubacích…

1 989 Kč

Mám skladem
Expeduji ihned

Doprava
zdarma

Novinka

Spařovací kotel na slepice, kachny, husy, křepelky CIMUKA YL-FW40-E

Spařovací kotel 49 l

Skladem

Kotel na spařování drůbeže - na slepice, husy, kachny a křepelky, objem 49 l, průměr bubnu 40 cm,…

Mám skladem
Expeduji ihned

Odkrvovač drůbeže s držákem na zeď 39 x 13,5 x 50 cm

Odkrvovač drůbeže s držákem na zeď 39 x 13,5 x 50 cm

Skladem

Plastový odkrvovač drůbeže pro porážku hus a krůt, držák na zeď, rozměry: horní průměr: 39 cm,…

Novinky a akce zasíláme zdarma

Postup jak případně zrušit odběr novinek naleznete v každém zaslaném e-mailu.


Nastavení ochrany soukromí

Přizpůsobujeme se Vám na míru. Abychom v tom byli co možná nejlepší, potřebujeme Váš souhlas k využití jednotlivých cookies a předáním dat třetím stranám. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Souhlasím

Nastavení cookie

Zde máte možnost povolit jednotlivé cookies podle Vašich preferencí.

Souhlasím se všemi Odmítnout vše