Košík 0 Kč

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kdy je ten správný čas zabít husu?

Kdy je ten správný čas zabít husu?

Jedenáctý listopad se blíží, a tak není divu, že řada chovatelů a gurmánů se chystá tento svátek slavného světce oslavit chutnou husí pečínkou a sklenkou dobrého červeného vína. Je ovšem už nyní ten správný čas na husí hody a jak to vlastně s celou porážkou vykrmené husy je?

Na jaře jste si pořídila malá housátka, která jste poctivě krmili kvalitní směsí, zelenou stravou a ani vitamíny a minerály jste neopomněli? Pak se jistě sami sebe ptáte, kdy si už konečně zasloužíte tu vysněnou odměnu v podobě vypečené husičky a budete tak moci k nedělnímu obědu pozvat i zbytek vaší rodiny, která se jistě té o výkrm zasloužila. Kdy je na porážku husy moc brzo a kdy naopak je už zase pozdě a je lepší nechat krásku do chovu, protože byste si na ni už nepochutnali?

Právě teď

Porážet drůbež a chystat nový kuchařský recept, kterým byste nadchli své známe můžete v podstatě několikrát za rok, vždy záleží na tom, kdy s výkrmem husy začnete, v jakém staří si malá housata pořizujete, a hlavně s jakou láskou a péčí se jim v době výkrmu věnujete. Nejčastěji se pak husy zabíjejí v tomto období:

  • Konec léta. Stihli jste pořídit letošní housata brzo po skončení zimy a už v průběhu léta nebo k jeho konci se váha husiček, případně houserů, pohybovala kolem 4 kg a na první pohled se vám zdálo, že už je z husy pořádný kus? Pak není na co čekat a můžete se pustit do porážky. Chlazená vám sice do svátku svatého Martina nevydrží, ale husu můžu bez problému zamrazit i na půl roku, a přesto si na ni u stolu pochutnáte.

Škubačka je rozhodně lepší než vaše ruce.

  • Na podzim. Posvícenskou pečenou husičku si vychutnají zejména chovatelé, kteří zkraje roku s pořízením housat maličko otáleli a koupili je tak až koncem jara. A pokud jste pořídili husu brojlerovou, která rychle roste a má výbornou zmasilost, její jateční dospělosti se můžete dočkat už o 2 až 3 měsících, tedy akorát začít se zabitím v říjnu a v listopadu už může jít na pekáč.
  • Těšně před Vánoci. Koupili jste si malá housata až v té třetí vlně, tedy ke konci léta? Pak jistě na podzim mít jateční váhu nebudou a je třeba tedy vyčkat až na druhou polovinu prosince. Počítejte také s tím, že s pozdějším nákupem mladých housat ubývá venku zeleného, a tak připadne více přípravy stravy na chovatele, a ne na jinak samostatná housata.

Ideální husička

Bohužel ne vždy platí, že tím těžší, tím lepší a v případě husy, která brzo poputuje ne pekáč do vaší trouby to platí také. Nejlepší na porážku je husa o váze kolem 4 kg, takže klidně vezměte váhu z koupelny, postavte ji na rovnou zem venku na dvoře a husy na ni prostě nalákejte. Čtyři kila jsou tak ideální poměrem mezi masem a tukem, protože čím větší husa, tím více tuku, je totiž známo, větší husy, které už pak jen vykrmujete přibírají pouze tuk, nikoliv svalovinu, a tedy maso.

Jako po másle

Aby byla pro chovatele porážka husy rychlým a jednoduchým procesem, je dobré se na ni také předem dobře připravit. Zabít husu je věc jedna, ale co ostatní? Jak ji oškubete a co je vůbec nutné předem udělat, aby šlo peří snadno pryč? A co teprve potom takovou husu vykuchat? Než totiž budete mít před sebou zcela očištěnou a vykuchanou husu, kterou začnete kořenit a dávat na pekáč má to jistá pravidla, kterých byste se měli řídit, a to:

 

Husička na pastvě a poté na talíři. Kterou máte raději?

  • Zabití husy. Co nejostřejší nůž, vykrvovací trychtýř a nebát se husu chytit, tohle by vám mohlo pro začátek stačit. Důležitou roli hraje rychlost, čím bude podříznutí husího krku provedeno rychleji, tím lépe pro samotné zvíře i chovatele.
  • Oškubání. A tady to teprve celé začíná. Oškubat husu je totiž nejtěžší a zároveň nejdůležitější část celé její porážky. Než se totiž vyhrnete na škubání ručně nebo pomocí škubačky, je nutné husí peří na celý proces připravit. A to tak, že celou husu spaříte ve vařící vodě pomocí spařovacího kotle který vše zařídí za vás. A pokud máte škubačku, pak už jen stačí husu vložit do bubnu a škubačka také vše zařídí bez vaší větší pomoci.
  • Vykuchání. Zabití i škubání máte zdárně za sebou, nyní vás tedy čeká poslední část, než dáte vykrmenou husičku upéct do zlatova. Oproti slepicím, které se lépe kuchají čerstvé, je lepší zabitou a oškubanou husu předem zchladit a až poté se pustit do samotného kuchání. Začíná se u hlavy, pak je na řadě krk, a nakonec až nitro samotné husy. Pokud jste nikdy žádné zvíře před tím nekuchali, je určitě lepší shlédnout video. 

Myslíte si, že ani přes veškerou snahu se vám zabít, oškubat a vykuchat husu nepodařilo tak, jak byste si představovali? Nevadí, čím častěji budete husu nebo jakoukoliv jinou drůbež zabíjet, tím více se bude cítit jisti v kramflecích a za pár let budete zabíjet, škubat i kuchat drůbež jako profík.

 

 

 



Datum zveřejnění: 05.11.2019




Novinky a akce zasíláme zdarma

Postup jak případně zrušit odběr novinek naleznete v každém zaslaném e-mailu.