Košík 0 Kč

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Budoucnost kuřecího masa: rychlokvašky už neletí

Budoucnost kuřecího masa: rychlokvašky už neletí

Pěkně pomalu rostlé kuře = blízká budoucnost masového chovu slepic. 47denním kuřatům na pultech odzvonilo.

Léta mezi sebou sváděly velké korporace slepičího průmyslu nepokrytě vyrovnaný mač. Hra spočívala v tom, kdo vytvoří nejrychleji rostoucí kuře s nejvyšší cílovou váhou. Mezikorporátní soutěž došla až tak daleko, že se na pultech obchodů začali objevovat skuteční kuřecí maratonci.

Od vajíčka na talíř spotřebitele za neuvěřitelných 47 dní. Úctyhodný výkon (kuřete i šlechtitelů). Přitom se nejedná o žádné kuřecí chcípáčky, ale slepice s pořádnou dávkou masa. Jateční jedinci váží okolo 3 kg.

Menší porovnání: Ještě v 60. letech rostla kuřata do jateční váhy přes dva měsíce (v průměru 65 dní) a jejich váha se pohybovala na pouhé polovině dnešních kuřat.

Masový brojler dneška

Drtivá většina kuřat je vystavena tak rychlému růstu, že v době, kdy se blíží jateční váze, ztrácejí schopnost chodit. Jejich titěrné nožičky jednoduše neunesou rychle získanou váhu. A těchto brojlerů se ročně prodává po celém světě neuvěřitelných 62 miliard.

Světlé zítřky v životě slepice

Těmto postupům začíná pomalu ale jistě zvonit umíráček. Do světa se pomalu plíží trend pomalu rostoucích slípek. Potravinářské firmy a jídelní řetězce požadují pomalu rostlá kuřata menší váhy. Kuřičky si pak více dokáží užít života a bez problémů se procházet. A každý chovatel ví, že alespoň o něco šťastnější slepice = ve výsledku chutnější maso.

 

Šťastnější slepice = chutnější maso.

☻☻☻

 

Alfa, omega šlechtění

Chtělo by se říci, žádný problém, slípek tohoto vzoru nám po světě pobíhá spousta. Opět omyl. Korporáty si neodpustí ponoření se do hlubokého šlechtícího procesu nového modelu slepic. Stačí zalistovat v pomyslném katalogu komponentů a ukázat na několik hlavních vlastností, které má nová slepice nést. Výborná zmasilost, větší stehýnka, pevné běháky, pomalejší růst. Stačí zaškrtnout a „výroba“ jede.

A co ta nová slepice

Nová kuřata chovaná pro maso ve velkochovech budou přibližně o jednu pětinu lehčí, aby nohy zvládaly váhu kuřat. Tímto postupem se zabíjí dvě mouchy jednou ranou. Nákupčí dostanou požadované chutnější maso a ochránci zvířat zase alespoň částečně to, po čem už několik desítek let volají. Po lidštějším zacházení se slepicemi.

Uvedený postup se už hojně uplatňuje například u dobytka, kde si odběratelé masa žádají stejnou obrodu jako u drůbeže. Model nového kuřete se v USA už běžně nabízí ke koupi a jeho obliba stále roste. Uvidíme, kdy dorazí i do našich velkochovů.



Datum zveřejnění: 18.04.2017




Novinky a akce zasíláme zdarma

Postup jak případně zrušit odběr novinek naleznete v každém zaslaném e-mailu.