Krůty i krocany jsou mezi chovateli drůbeže, ale i mezi labužníky jídla dobře známé pro své chutné a zdravé maso. Proč je ovšem neslýchané jíst také jejich vejce?
Podle jisté turecké federace zkonzumujeme průměrný Američan až deset kilo krůtího masa za rok. Dále je prokázáno, že pouze u Díkuvzdání spořádají Američané 46 milionů krůt a ani Češi nejsou v pojídají krůtího masa žádní opozdilci. Díky jeho složení je pomalu ale jistě dostávají na přední příčky domácích ale i restauračních jídelních lístků. A přestože, jsou krůtí vejce jedlá a chuťově velmi podobná těm slepičím, konzumují se velmi málo, v některých zemích dokonce vůbec.
Nemůžeme nebo nechceme?
Proč nejíme krůtí vejce napadlo už mnohé z vás, málokde se ovšem dostane lidem odpovědi, a tak vám odpověď na tuto jistě zajímavou otázku odpovíme právě u Slepičáře. Existuje nějaký důvod, pro člověka nebezpečný, proč nemůže jít krůtí vejce? Odpověď zní NE. Krůtí vejce jsou zcela jedlá. Mají podobnou krémovou konzistenci jako vejce kachní a skvrnitou skořápku jako vejce křepelčí.
Nejčastější důvody
Ekonomika výroby vajec poskytuje značnou výhodu produkci právě slepičích vajec a na ta krůtí vejce zapomíná, nebo spíš zapomenout chce. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že většina chovatelů krůt a krocanů používá krůtí vejce k další „výrobě“ krůt než právě k jejich prodeji. Nejčastějším důvodem k tomuto rozhodnutí je právě to, že krůťata jsou už na samotném začátku dražší, vyžadují více času na produkci vajec, konzumují 2 x tolik krmiva než třeba slepice a snášejí o jednu celou třetinu méně vajec než nosnice. Dalším důvodem jsou:
Přiznejte se, kdo z vás už jedl krůtí vejce?
- Jejich pořízení vás vyjde mnohem dráž než pořízení nových kuřic.
- Krůty i krocani zabírají na dvoře mnohem více místa než jiná drůbež.
- Spotřebují denně až 2 x více krmiva než slepice, kachny nebo i husy.
- Snášejí cca dvě vejce týdně, slepice téměř denně.
- Zatímco slepice začínají snášet přibližně ve věku 5 měsíců, u krůt je to až o dva nebo i tři měsíce později.
Příprava krůtích vajec
Pokud se přeci jenom rozhodnete vejce od krůt okusit, pak věřte, že to stojí za to. Nejjednodušší a nejtradičnější metoda přípravy vejce je jeho vaření. Stačí dát vejce do hrnce s vodou tak, aby se celé ponořilo a pak ho stačí cca 6 minut vařit. Někteří kuchaři uvádějí, že při použití krůtích vajec dokážou vykouzlit lepší bešamelové omáčky než při použití vajec slepičích.
Podobnou jsou krůtí vejce podobná těm křepelčím.
Slepice vs. krůta
Slepice skutečně přeměňují krmivo na vejce, potažmo na maso velmi efektivně. V přepočtu výroba jednoho kila vajec vyžaduje asi dva kilogramy krmiva. Průměrná nosnice vyprodukuje za rok zhruba 300 ks vajec. Z těchto důvodů jsou slepice cenově dostupným zdrojem vysoce kvalitních živočišných bílkovin. Shrnuto podrženo, slepice jsou po tisíciletí chována hlavně pro vejce, kdežto krůty a krocani hlavně zase na maso.
Krůtí vejce tedy nijak nebezpeční pro konzumaci není, nicméně bude jistě obtížnější sehnat někoho, kdo by takové vejce kopil. Uvádí se, že pokud byste se rozhodli snesená oplozená vejce prodávat jako násadová, můžete za ně klidně požadovat až 50 Kč za kus.
Forticoat NL podpora trávení, proti kokcidioze
Skladem
Roztok na podporu trávení, k prevenci a léčbě průjmů u králíků, prasat a drůbeže.
269 Kč