Dnešní slepice chované na českých dvorcích jsou ve srovnání s dřívějšími určitě nejen více oblíbená ale také rozmazlená. Jak je to vůbec možné a jak šel čas s takovou slepicí, než se stala mezi lidmi nejčastěji chovaným zvířetem?
Jaké jsou původy dnešních slepic? Je prokázáno, že domestikovaná drůbež se pravděpodobně vyvinula z drůbeže z jihovýchodní Asie a dál se pak šířili přes Indii, Afriku až k nám do Evropy, a to prostřednictvím obchodu a vojenských tažení. Drůbež byla používána pro různé účely, hlavně pak pro kohoutí zápasy, a dokonce i jako náboženské oběti. V roce 1900 opravdu nebyla žádná slepice považována za nezbytné zvíře. Maso poskytovala jen ve zvláštních případech, a i vejce bylo luxusem. A vidíte. Neuplynulo ani sto let a slepice se staly nedílnou součásti každého dvore, a to nejen u nás, ale i ve světě.
1900-1920 kuřecí maso je pochoutka
Slepice se primárně chovala hlavně na rodinných farmách. Nebyly chovány ani velkém počtu, tehdy bylo i hejno o 100 ks považována za obrovské, dnes je tomu naopak. Rodiny, které měly hejna těchto velikosti, prodávaly vejce jako svůj primární zdroj přijmu a kuřecí maso znamenalo vynikající pochoutku vyhrazenou pouze pro zvláštní příležitosti a svátky. Průměrná slepice v té době snesla cca 100 až 150 ks vajec za rok. Chov vypadal následovně:
- Krmeny byla hlavně tím, co si samy našly, takže vypadaly spíše pohuble až podvyživeně. Jen slepice, která byla předem určena do hrnce, byla extra krmena obilím a podmáslím.
- Jejich bydlení bylo nespecifické, ať už ve stodole s ostatními zvířaty nebo tam, kde si samy na dvoře našly místo. Kurníky v té době nikdo ještě neznal. Určitě nespaly na hřadech, nepoužívaly houpačky ani jiný luxus, který je v dnešní době přirozenou pomůckou v chovu.
- V zimě kvůli nedostatku vitamínu D nesnášely vůbec, chybělo denní světlo i teplo. Vitamín D byl objeven až na počátku 20. století, takže až potom se začal využívat i v chovu drůbeže.
Dříve se slepice chovaly především pro maso.
1920-1930 brojlerový průmysl
Roku 1923 jistá paní Wilmer Steele z Delaware chovala na svém pozemku 500 ks slepic, které byly určeny na maso. Její podnik si vedl tak dobře, že během tří let odkoupila další pozemky a začala chovat hejno čítající deset tisíc slepic. Je tedy právem považována za průkopnici komerčního brojlerového průmyslu. V tom samém období byly v Kalifornii zavedeny klecové chovy, slepice postupně také začaly zlepšovat produkci vajec a snůška se pohybovala kolem 250 ks vajec za rok a také klesla jejich úmrtnost.
1940-1960 konec luxusu
Tyto roky obecně znamenaly pro všechny slepice i kuřata ty největší změny. Zlepšení výrobních kapacit a nižší nároky na pracovní sílu způsobily, že se cena vajec prudce propadla a mnoho slepičích i kuřecích farem zkrachovalo. Kuřata tak přestala být luxusním jídlem a téměř každá rodina si ho mohla dovolit. Brojleři se tak staly hlavním zdrojem masa. V tomto období se také událo mnoho změn i v komerčních chovech, zejména potom:
- V roce 1950 by vynalezen chladící systém, který umožnil déle skladovat, jak maso, tak i vejce.
- Většina společností nakoupila líhně ale třeba i krmírny.
- Zvýšila se průměrná velikost hejna až o polovinu, nicméně s tím se začaly také objevovat otázky kolem prevence nemocí, očkování a kontroly.
Slepice jsou "starél jako samo lidstvo.
1970-2000 pokrok ve výživě
Sedmdesátá léta znamenala velký pokrok ve výživě, genetické zlepšení drůbeže, zvýšenou mechanizaci a začátek programů eradikace nemocí. Po těchto krocích došlo v 80. letech k nárůstu aktivistů v oblasti dobrých životních podmínek zvířat, kteří bojovali za práva zvířat, a bojují za ně dodnes. Objevili se první chovy slepic bez použití antibiotik, v roce 1992 bylo kuřecí maso nejprodávanějším druhem masa, překonalo i vepřové a hovězí maso.
2000-2020 dnešní chov
Dnes je v USA zhruba 280 milionů nosnic, které snesou cca 75 miliard vajec ročně a kuře je nejvíce konzumovaným masem. Jaké změny byly provedeny na samotné slepici, aby se dostala do popředí potravinářského průmyslu? Chovatelé, nadšení amatéři a farmáři křížili drůbež po staletí. Cíl byl jediný, a to zaměřit se na produkci kuřat, kteří by mohli být buď dobrými producenti vajec, nebo dobrými masnými zvířaty. S pandemií coronaviru se po celém světě mnozí lidé vrátili zpět k soběstačnosti a kuřice se tak staly velice žádaným zbožím.
Shrnuto podrženo, slepice a jejich produkty tady budou ještě velmi dlouho a je téměř jisté, že se z nich stanou taková zvířata, která by se svým vývojem a popularitou dala přirovnat k dinosaurům a ještěrům z doby Pravěku.
Sada pro chov slepic - sifonová napáječka a krmítko
Skladem
Základní sada pro chov slepic obsahuje sifonovou napáječku a krmítko.
1 999 Kč
Kurník "Mobil"
Skladem
Dřevěný kurník německé kvality. Kurník je určen pro chovatele slepičího hejna čítající cca 8 kusů…
7 790 Kč
Komplet automatického otevírání a zavírání kurníku JOSTechnik
Skladem
Automatické otevírání a zavírání kurníku s rámem a bezpečnostními dvířky 23x34 cm, časovač,…
4 399 Kč