Košík 0 Kč

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kuře z Bresse aneb slepice v národních barvách

Kuře z Bresse aneb slepice v národních barvách

Co je bréské kuře zač a odkud pochází se dozvíte v dnešním příspěvku.

Tato bréska kuřata jsou pro svoji křehkost masa a především jeho neskutečnou šťavnatost využívána těmi nejslavnějšími šéfkuchaři všude na světě. Jedná se o jedno z nejstarších francouzských plemen. Je také nejznámější ze všech francouzských plemen díky své dlouhé pověsti jak ve Francii, tak i ve světě. Farma v Bresse stojí na jílovité půdě, bohaté na vodu, a proto zvláště vhodné pro pěstování kukuřice. Tato zem dodává kuřatům typickou chuť a jejich kvalita masa je proslavená po celém světe.

Pýcha Francie

Je to taková klasická francouzská pýcha - kuře dokonalé kvality, a barvy. Barvy na těle má seřazené jako na francouzské trikoloře. Pravé bréské kuře však pochází pouze z Francie a musí mít registrační známku AOC (Appellations d’origine contrôlée). Jaké jsou další znaky modré chlouby?

  • Modré běháky,          
  • sněhobílé peří,
  • výrazná dlouhá péra kolem krku, 
  • červený hřebínek.

Loop Wind GIF               

Drobné nestačí

Pokud někde na vašich cestách narazíte v restauračním meníčku právě na kuře z Bresse, neváhejte a dejte si ho. A pokud máte kuchařské znalosti a dost peněz, můžete si modré kuře i koupit a připravist si ho doma sami, kilo mražené váhy tohoto krasavce vás vyjde na  necelých 500 korun. Bréská kuřata obvykle mívají váhu 1,5 kg, takže to máte nějakých sedm stovek za ptáka. Nejspíš se ptáte, proč byste měli za „obyčejné kuře“ platit někdy i desetinásobek jeho obvyklé ceny. Jenže ono to není tak docela obyčejné kuře. Pokud jste gurnámi a potrpíte si na dobrém jídle, neváhejte a prostě si ho kupte, nebudete zklamáni.

Tento pták opravdu nepotřebuje mnoho, aby na stole zazářil.

Nejšťastnější kuře

Celé kouzlo je v tom, stejně jako u ostatní konzumované drůbeže nebo vlastně všech potravin ve způsobu chovu a  především v krmení. Oblast Bresse ve východní Francii vypadá opravdu jako malovaná chalouka z pohádky od Josefa Lady. Jestli hledáte chalupářský kýč, najdete ho právě tady. Celou vesnici zdobí romantické háje a dokonalé stavení a na kvetoucích lukách vonících v dálce se prohánějí hejna kuřat s modrými pařáty, sněhovým peřím a velkým rudým hřebenem.

  • Maso. Hlavním zdrojem krmiva modrých kuřat je kukuřice, tráva a bílkoviny v podobě kozího nebo kravského mléka a dostatek pohybu na slunci a čerstvém vzduchu. Maso, tedy nejšťastnějšího kuřete na světe, voní, je křehké a šťavnaté. Tuková vrstva se zase postará o výraznější chuť. 
  • Vůně. Jeho vůni pocítíte na míle daleko. Jeho vůně je opravdu jedinečná a žádné jiné maso na světě takovou vůni nemá, i proto se stalo opeřeným symbolem francouzské gastronomie.
  • Svaly. Na kostech má skutečně svaly, za což může především průbežný pohyb chovaných kuřat.

Tak co? Také jste se dnes zamilovali do “bréského” kuřete a půjdete si alespoň jedno k obědu obsatarat? Pokud ano, věříme, že budete nad míru spokojeni, stejně jako francouzští kuchaři.



Datum zveřejnění: 11.04.2018




Novinky a akce zasíláme zdarma

Postup jak případně zrušit odběr novinek naleznete v každém zaslaném e-mailu.