kurníky
Dárkové poukazy

Slepice na paprice aneb které plemeno je v kuchyni nejlepší

Blogujeme Přidáno 20.08.2020

Také jste raději tím omáčkovým typem, co se týče oblíbenosti jídla nebo u vás naopak zase vítězí spíše pečínka? Ať je to jakkoliv, i taková slepice, se dá velmi dobře v kuchyni zužitkovat a ve finále si pak na ní může pochutnat celá rodina. Víte ale vůbec, které plemeno slepic je pro přípravu jídla to nejlepší?

Slepice na paprice aneb které plemeno je v kuchyni nejlepší

Chov slepic jistě patří k čím dál tím větší tradici, a to nejen u nás v Čechách, na samotném začátku zajímá každého chovatele především cena za slepičku a kolik vajec vyprodukuje a to, kolik masa by po svém snáškovém cyklu mohla hospodáři přinést už je spíše informace vedlejší a pro mnoho lidí nepodstatná. Ovšem, když se na zprvu zaměří i na zmasilost vybraného druhu slepice, můžete mít ve finále mile překvapeni, že i slepička, která bude v produktivním věku snášet maximum vajec, dokáže vás na sklonku svého života odměnit i pěknou porcí masa.

Druhy plemen

Váš výběr slepičího plemene závisí především na tom, proč slepice chcete chovat. Rozhodovat se zejména bude pro chov na vejce, maso nebo výstavní účely, a proto se plemena dají rozdělit na následují druhy, ze kterých máte možnost slepice na váš dvůr vybrat.

  • Masné. Tyto slepice jsou chována především pro svou vhodnost na stůl. Pokud si tedy tato plemena slepic pořídíte, buďte připraveni na to, že vám rychle porostou, protože čím rychleji slepice roste, tím více se její maso stává jemnějším a křehčejším. Mezi tato plemena můžete s klidným srdcem zařadit především veškeré druhy brojlerů.

Nejlepší volbou do kuchyně jsou masná plemena.

  • Okrasné. Tyto slepičky slouží chovateli především jako domácí mazlíček nebo jsou také vhodné k výstavám a předváděním. Vajec se od nich moc nedočkáte a masa mají také poskrovnu, většinou se totiž jedná o slepičku menšího vzrůstu, kterou lidé obdivují především pro svůj půvabný vzhled.
  • Kombinované. Chcete od slepic maso i vejce zároveň? Pak je nutné se pohlídnout po tzn. kombinovaném plemeni, které vám dá nejprve vejce a případě, že dostane chuť na pečínku, můžete se tak těšit i na pořádný kus kvalitního masa.

Na co se zaměřit?

Pokud se chystáte vybrat to nejlepší masné plemeno na váš dvůr, které by vás mělo v budoucnu obdarovat pořádnou pečínkou, pravděpodobně budete mít hned několik otázek. Na co je tedy podle odborníků nutné dát si pozor a by pro vás mělo být rozhodujícím faktorem při výběru slepice, kterou se chystáte později zpracovat na maso?

  • Váha. Nejdůležitější faktor, který by vás měl zajímat je váha slepice v dospělosti, tedy to, kolik bude vážit, až ji dostatečně vykrmíte a budete z ní chtít něco dobrého uvařit. Hmotnost dospělého jedince určeného především na maso by se měla pohybovat kolem 2 až 4 kil, vždy záleží na druhu slepice a jejích genech.
  • Doba výkrmu. Další roli bude hrát samozřejmě doba výkrmu, nikdo z chovatelů určitě nechce své brojlery ani masný plemena živit víc než dobu nezbytně nutnou. Takže za ideální dobu se pouvažují 3 a 5 měsíců.

A jak nejvíce chutná slepice vám?

  • Cena. Říká se, že každé zboží má svého kupce a v případě masných slepic to platí jistě také. Zvláště potom milovníci křehkého a lahodného masa nedají na výkrm masných plemen nebo brojlerů dopustit a jejich výkrm tak uskutečňují i několikrát do roka. Nikde není napsáno, za jakou cenu byste měli za mladou slípku pře vykrmením obětovat. Když budete například pořizovat jednodenního brojlera může vás stát 50 Kč a tříměsíční kuřice zase 150 Kč, ceny jsou opravdu různé.

Nejlepší na maso

Abyste měli lepší představu, která že slípka se hodí na maso ale i třeba na vejce, uvádíme vám zde výčet těch, které se na českých dvorcích objevují nejčastěji. Některé z nich lze za skvělou cenu můžete pořídit i u nás.

Teď už jen zbývá vybrat to správné plemeno pro vás a připravit na chov a výkrm kuřat i vaši rodinu, když totiž začnete s výkrmem všichni společně, všem vám nakonec u stolu také bude na oplátku zase chutnat a odměna to bude zasloužená.

Mám skladem
Expeduji ihned

Novinka

Škubačka drůbeže na vrtačku

Škubačka drůbeže na vrtačku

Skladem

Škubačka na vrtačku na slepice, kačeny, husy a krůty, 30-40ks drůbeže za hodinu, 24ks škubacích…

1 949 Kč

Mám skladem
Expeduji ihned

Doprava
zdarma

Novinka

Spařovací kotel

Spařovací kotel

Skladem

Kotel na spařování drůbeže - na slepice, husy, kachny a křepelky, objem 49 l, průměr bubnu 40 cm,…

Mám skladem
Expeduji ihned

Kukuřičný šrot 25 kg

Kukuřičný šrot 25 kg

Skladem

Samotný kukuřičný šrot bez přidaných příměsí. Baleno v papírovém pytli po 25 kg.

399 Kč

Novinky a akce zasíláme zdarma

Postup jak případně zrušit odběr novinek naleznete v každém zaslaném e-mailu.


Nastavení ochrany soukromí

Přizpůsobujeme se Vám na míru. Abychom v tom byli co možná nejlepší, potřebujeme Váš souhlas k využití jednotlivých cookies a předáním dat třetím stranám. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Souhlasím

Nastavení cookie

Zde máte možnost povolit jednotlivé cookies podle Vašich preferencí.

Souhlasím se všemi Odmítnout vše